Beijingul vizează carnea de porc şi fructele din SUA ca răspuns la tarifele adoptate de Trump

(Captură Foto)

“Nu dorim un război comercial, dar în mod sigur nu ne temem de el”, a afirmat un oficial chinez, făcând referire la tarifele americane care au intrat în vigoare la sfârşitul lunii martie. Măsurile luate de Beijing par să confirme această atitudine.

China a declarat că, începând de luni, va începe să taxeze importuri în valoare de 3 miliarde de dolari la carne, fructe şi alte produse din SUA, drept răspuns la tarifele aplicate de Washington unor produse chinezeşti.

Anunţul a fost făcut după săptămâni de ameninţări din partea Chinei de a introduce astfel de măsuri, pe fondul unei dispute comerciale tot mai intense între Beijing şi Washington.

Astfel, Comisia chineză pentru Tarife Vamale va viza un total de 128 de produse americane, va creşte rata tarifelor la 8 importuri americane, inclusiv carne de porc, cu 25%. Un nou tarif de 15% va fi aplicat la 120 de produse americane, inclusiv fructe.

Într-o declaraţie prin care a anunţat măsurile, guvernul chinez a precizat că SUA a încălcat în mod grav principiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a afectat interesele Chinei.

China a luat această măsură după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat o taxă de 25% pentru importurile străine de oţel şi una de 10% pentru importurile străine de aluminiu începând cu 23 martie, cu excepţii temporare pentru unele ţări, dar niciuna pentru China. Separat, SUA a ameninţat că va impune tarife în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari produselor chineze din cauza faptului că Beijingul forţează companiile americane să împartă proprietatea lor intelectuală cu firmele deţinute de statul comunist chinez.

China este principalul consumator de carne de porc din lume. Tariful Beijingului asupra importurilor de carne de porc vor afecta probabil industria cărnii de porc din SUA, care deja se află sub mare presiune din cauza unei scăderi a cererii din China. În 2017, SUA a exportat în China produse din carne de porc în valoare de 1,1 miliarde de dolari.

Unii analişti au avertizat că tarifele americane aplicate produselor străine ar putea declanşa un război comercial global, în condiţiile în care alte ţări ar putea răspunde cu propriile lor tarife. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului a declarat la sfârşitul lunii martie: “Nu dorim un război comercial, dar în mod sigur nu ne este frică de unul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe