Belarus: mai mult de 1000 de turişti folosesc regimul fără viză în primele 7 zile

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko
Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Peste 1000 de cetăţeni străini au profitat de noul regim de fără viză al Belarusului încă din prima sa săptămână de aplicare a sa.

Noul sistem, care le permite turiştilor din 80 de ţări să viziteze Belarusul fără viză până la 5 zile, a fost aplicat în mod oficial pe 12 februarie.

În jur de 1.108 de turişti din 46 de ţări s-au bucurat de noile relaxări, menite să aducă un pus de valută economiei firave a fostului stat comunist. Cel mai mare grup de vizitatori străini care au folosit sistemul sunt cetăţenii germani, urmaţi de polonezi şi italieni.

Preşedintele Alexander Lukashenko a semnat, pe 9 ianuarie, un decret care le permite cetăţenilor UE, americani şi ai altor 41 de state să viziteze Belarus până la 5 zile fără viză. Decretul se aplică doar străinilor care ajung în Belarus prin aeroportul de la Minsk şi doar dacă nu au ajuns printr-un zbor din Moscova.

Decretul a stârnit noi tensiuni cu Moscova şi a intensificat securitatea graniţelor Rusia-Belarus.

Directorul Serviciilor de Securitate Federale ale Rusiei a semnat un ordin prin care introduce controale la graniţele Rusiei din regiunile Bryansk, Smolensk şi Pskov începând din 7 februarie.

Kremlinul susţine că schimbările se vor aplica doar cetăţenilor străini şi nu va afecta libertatea de mişcare pentru cetăţenii belaruşi şi ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe