Belgrad: Mii de sârbi protestează împotriva preşedintelui Vucic

Protest împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic în Belgrad, Serbia, 13 aprilie 2019
Protest împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic în Belgrad, Serbia, 13 aprilie 2019 (Screenshot)

Mii de protestatari sârbi s-au adunat sâmbătă într-o piaţă din centrul Belgradului, care ar putea fi cea mai amplă manifestare a opoziţiei din ultimele luni faţă de preşedintele Aleksandar Vucic, potrivit RFE/RL.

Forţele de ordine s-au ciocnit cu manifestanţii care s-au adunat în faţa Parlamentului ca parte a protestului organizat de o coaliţie formată din 30 de grupuri din opoziţie, partide politice şi activişti.

Manifestanţii au scandat lozinci precum “Vucic, pleacă!”.

“Domnule preşedinte, pentru ca Serbia să revină la Constituţia sa, trebuie să faceţi ceea ce vă cer cetăţenii. Demisionaţi!”, a declarat Zoran Ivosevic, fost judecător al Curţii Supreme a ţării.

Ministerul de Interne a estimat că aproximativ 7.300 de persoane au participat la evenimentul din Belgrad.

Membrii Partidului Conservator al lui Vucic s-au baricadat în interiorul clădirii Parlamentului, afirmând că încearcă să respingă preluarea controlului prin forţă de către “fascişti şi huligani”.

Începând cu decembrie 2018, sârbii au ieşit săptămânal pe străzile Belgradului şi în alte oraşe ale ţării pentru a protesta împotriva "guvernării autocrate" a lui Vucic, împotriva restricţiilor tot mai mari asupra mass mediei şi a altor probleme din ţară.

Protestele au început în decembrie după ce liderul opoziţiei de stânga Borko Stefanovic a fost bătut cu brutalitate de către atacatori mascaţi.

Ulterior, Vucic nu a dat importanţă demonstraţiilor, afirmând că nu va respecta cererile manifestanţilor nici dacă “cinci milioane vor ieşi în stradă”.

De atunci, opozanţii guvernului au protestat în fiecare sâmbătă sub sloganul “1 din 5 milioane”.

De asemenea, manifestanţii şi-au exprimat furia faţă de reţelele de televiziune de stat RTS şi RTV. Luna trecută, un grup de manifestanţi au pătruns în sediul RTS, încercând să îşi facă auzite cererile. Dar poliţia a eliberat clădirea după unele ciocniri cu protestatarii.

Vucic, care a fost o parioadă mare naţionalist, a încercat să îşi reconstruiască imaginea ca reformator pro-UE, urmărind în acelaşi timp să menţină relaţii bune cu Rusia.

Vucic aparent plănuieşte să îi scoată pe susţinătorii săi pe străzile Belgradului în 19 aprilie, pentru a contracara protestele tot mai puternice ale opoziţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe