Berezovski – Moarte suspectă

Omul de afaceri rus Boris Berezovski.
Omul de afaceri rus Boris Berezovski. (Warrick Page / Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2013

Poliţia britanică nu a găsit deocamdată nicio probă care ar demonstra implicarea vreunei persoane terţe în moartea omului de afaceri rus, Boris Berezovski.

Conform mărturiilor bodyguardului lui Berezovski, care a descoperit corpul neînsufleţit al omului de afaceri rus, ultima dată l-a văzut în viaţă pe angajatorul său pe 22 martie, ora 22: 30 (ora locală). În ziua următoare, pe motiv că Berezovski nu a apărut mult timp în casă, a hotărât să spargă uşa de la baie încuiată din interior, unde a găsit corpul întins pe podea. Ulterior, acesta a chemat ambulanţa (apel înregistrat la ora 15: 18).

Medicul venit a constatat moartea. Când acesta părăsea locul accidentului, dozimetrul personal a arătat prezenţa radiaţiei, din care cauză casa lui Berezovski a fost încercuită şi verificată de echipa de specialişti în protecţia biologică şi radiologică. Nu a fost găsit nimic suspect.


La scurt timp după descoperirea corpului au fost anunţate rudele lui Berezovski. Potrivit comunicatului de presă, în prezent, anchetatorii împreună cu familia şi prietenii încearcă să reconstituie ultimele zile ale decedatului. Deocamdată, oamenii legii nu au înaintat vreo versiune a cauzei decesului.

Unimedia reaminteşte că sâmbătă seara, omul de afaceri Boris Berezovski, opozant al Kremlinului, aflat în exil la Londra, a decedat. Despre aceasta a anunţat ginerele său, Igor Şuppe, pe contul său de Facebook. Unele surse spun că Berezovski a decedat în locuinţa sa din suburbia londoneză în urma unui atac de cord.

Boris Berezovski este un controversat om de afaceri rus. În anii ’90 a fost un apropiat al preşedintelui Federaţiei Ruse, Boris Elţîn. Primul l-a ajutat pe Putin să vină la putere, după ce şeful statului rus a renunţat la conducere. Berezovski a fugit din Rusia în 2000, la scurt timp după difuzarea informaţiei potrivit căreia anchetatorii ar fi intenţionat să-i înainteze acuzaţii pentru furtul de fonduri publice în aşa-numitul „dosar al Aeroflotului”. La fel, acesta era suspectat de asasinarea jurnalistului Listiev. Potrivit omului de afaceri, în realitate motivul pentru deschiderea dosarului a fost conflictul cu preşedintele rus, Vladimir Putin. În 2003 Berezovski a obţinut azil politic în Marea Britanie.

În toamna anului 2012, Berezovski a pierdut un proces cu Roman Abramovich la Londra. În urma judecăţii, oligarhul auto-exilat în Marea Britanie ar fi pierdut cca, 6 mlrd dolari, informează unimedia.info.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor