Berlusconi nu exclude posibilitatea de a intra în guvernul Renzi sau ca Italia să abandoneze euro

Fostul premier italian Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)

Fostul premier italian şi lider al partidului Forza Italia Silvio Berlusconi a dat asigurări că nu elimină posibilitatea ca formaţiunea lui să intre în guvernul condus de premierul Matteo Renzi, avertizând totodată că dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu îşi schimbă politicile, Italia şi alte ţări ar putea fi tentate să renunţe la euro şi să revină la monedele naţionale, informează miercuri ziarul ABC.

'Trebuie să vedem ce se va întâmpla cu economia şi cu ţara. Nu exclud, pentru binele ţării, să existe la un moment dat necesitatea de a fi toţi împreună' în guvern pentru 'a adopta unele decizii importante, dar nu pot da asigurări', a precizat fostul şef al guvernului italian, într-un interviu acordat marţi postului Radio 1 RAI.

Liderul Forzei Italia a subliniat că Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să-şi schimbe politicile pentru a impulsiona creşterea economică. 'Pentru a respecta creşterea şi dezvoltarea nu sunt suficiente deciziile pe plan intern, este nevoie de o intervenţie a politicii europene, cu o schimbare puternică a politicii monetare', a explicat el.

'Există situaţii precise, precum deficitul de 3% din PIB sau pactul fiscal, în legătură cu care trebuie să obţinem un moratoriu, sau inclusiv eliminarea, de exemplu, a pactului fiscal, deoarece condiţiile economice s-au schimbat faţă de atunci când au fost convenite aceste două criterii şi trebuie să folosim acest moratoriu pentru a reduce impozitele', a declarat fostul premier.

Berlusconi a avertizat că 'dacă BCE nu îşi schimbă politicile', 'realitatea se va impune' în Italia, Franţa, Grecia, Portugalia şi Irlanda pentru 'a ieşi din zona euro'. În acest sens, el şi-a exprimat sprijinul pentru propunerea Franţei de a devaloriza moneda comunitară pentru a-i spori competitivitatea.

Fostul şef al guvernului italian a subliniat opţiunile pe care le are formaţiunea sa politică, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European de la sfârşitul lunii mai, şi a menţionat că există o tendinţă clară de creştere de 'peste 21%' în sondaje privind intenţiile de vot.