Bicicliştii vor reclama instituţiilor europene problema pistelor ilegale, din Bucureşti

Biciclete în Veneţia
Biciclete în Veneţia (Ian Gavan / Getty Images)

Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), împreună cu Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti intenţionează ca, în perioada imediat următoare, să informeze instituţiile europene, cu privire la pistele ilegale din Capitală, au declarat reprezentanţii OPTAR pentru Epoch Times România.

Cele două organizaţii reclamă că instituţiile din România tergiversează pedepsirea vinovaţilor pentru construirea celor aproximativ 100 de kilometri de piste de biciclete pe trotuar, ”fără să se ţină cont de lege, de avize, de oameni, de parcări, de magazine, de copaci, de chioşcuri, de staţii RATB. Nu s-a ţinut cont de nimic”, atrage atenţia Marian Ivan, membru fondator OPTAR. Potrivit acestuia, există un termen de trei ani, în care faptele celor vinovaţi se vor prescrie, tocmai de aceea bicicliştii vor acţiona pe mai multe paliere pentru a preveni această situaţie

”Ne vom adresa instituţiilor europene care au competenţe în domeniu, dar şi la nivel politic: Vom contacta direct formaţiunile politice europene cărora aparţin partidele din România. Mi se pare normal ca atunci când faci parte dintr-o familie europeană, fraţii mai mari să te tragă de ureche atunci când faci prostii”, a precizat Marian Ivan pentru The Epoch Times.

Bicicliştii anunţă un protest inedit, pe 27 decembrie

Tototodată, reprezentanţii OPTAR şi cei ai Comunităţii Bicicliştilor vor să atragă atenţia asupra nedreptăţilor şi a cheltuielilor nejustificate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, în rândul cetăţenilor.

”Lucrăm la proiecte pe care vrem să le împingem de jos în sus, din partea cetăţenilor spre edili, pentru ca apoi aceştia să le adopte, deoarece din partea lor nu vine nimic. Marşurile vor îmbrăca diverse forme”, a anunţat fondatorul OPTAR pentru Epoch Times.

”Următoarea formă de protest va fi ”Pluguşorul biciclistului” pentru care s-au compus nişte strofe adaptate realităţilor din ziua de azi şi vom merge legal la toate instituţiile să le spunem ce gândim despre ei: la Primărie, Administraţia Străzilor, Brigada Rutieră, prefectură, guvern şi la partidele politice, care se vor forma în viitoarea guvernare a României”, a declarat Marian Ivan, care a mai adăugat că acţiunea de protest va avea loc pe 27 decembrie.

Marian Ivan (OPTAR), despre pistele ilegale: Este un caz evident de jaf, care trebuie pedepsit!

Potrivit unui comunicat emis de Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România, primarul general Sorin Oprescu este cel care trebuie să recupereze prejudiciile provocate de recepţionarea şi plata pistelor ilegale.

”La solicitarea cetăţenilor nemulţumiţi, Brigada Rutieră a verificat modul în care s-au realizat pistele. S-a constatat că toate traseele verificate erau ilegale. Şi pentru că lucrările au fost recepţionate cu încălcarea legii, paguba produsă trebuie recuperată de la cei vinovaţi. Conform legii, primarul conduce serviciile publice locale. El este cel care trebuie să recupereze prejudiciile provocate de recepţionarea (şi plata) pistelor ilegale. Pentru asta, primarul Sorin Oprescu trebuie să impute pagubele către vinovaţi în termenul legal de 30 de zile de la momentul stabilirii prejudiciului”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului semnat de Mircea Ivan, primarul Sorin Oprescu a fost sesizat pentru prima dată pe 24 noiembrie 2011, însă, cu toate că petiţia înregistrată la Primărie conţinea referiri la ilegalităţile Administraţiei Străzilor, nimeni nu a luat vreo măsură.

”Au urmat mai multe zeci de petiţii către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Administraţia Străzilor Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, Prefect şi Ministrul de Interne. În final, pe 8 octombrie 2012, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România a solicitat Curţii de Conturi identificarea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului creat prin recepţionarea şi plata ilegală a pistelor din Bucureşti”, se mai menţionează în comunicat.

Fondatorul OPTAR acuză Administraţia Străzilor pentru construirea ilegală pe trotuare a pistelor pentru biciclete, spunând că acesta este ”un caz evident de jaf”, iar vinovaţii trebuie pedepsiţi.

”Se vorbeşte foarte mult despre dezvoltarea durabilă, însă ca să se poată începe această dezvoltare durabilă, trebuie ca instituţiile să fie conduse de nişte oameni competenţi. Administraţia Străzilor nu este condusă de oameni competenţi, iar dovada se vede pe străzi şi este bine ca toţi funcţionarii să ştie că atunci când vor mai băga mâna în bugetul oraşului sau al statului trebuie să şi plătească, iar aici este un caz evident de jaf, care trebuie pedepsit”, a subliniat Marian Ivan.

De cealaltă parte, reprezentanţii Administraţiei Străzilor, autoritatea responsabilă pentru amenajarea şi administrarea pistelor de biciclete din Bucureşti, aruncă vina pe primării.

"Nu a fost o comunicare între instituţii. Iniţial a fost bine, însa apoi primăriile au dat autorizaţii să se construiască gherete, chioşcuri, panouri publicitare, fără să ne întrebe: 'Aveţi sau nu piste în zonă?'", a declarat Carmen Dincă, purtător de cuvânt al Administraţiei Străzilor, citat de stirileprotv.ro.

Primăria Capitalei a investit, începând din 2008, prin Administraţia Străzilor, peste 10 milioane de euro în cele aproximativ 40 de tronsoane de piste pentru biciclişti, existente în acest moment pe trotuarele din Capitală, informează b365.ro. Încă de atunci, proiectul a atras critici atât din partea comunităţii bicicliştilor bucureşteni şi a asociaţiilor non-guvernamentale, precum şi a Brigăzii Rutiere, pe motiv că nu respectă prevederile Codului Rutier şi pun în pericol siguranţa pietonilor şi a bicicliştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne