Biden se pregăteşte să sancţioneze coloniştii din Cisiordania care atacă şi strămută palestinieni

Preşedintele SUA, Joe Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden (Youtube - captură ecran)

Ca urmare a creşterii violenţelor provocate împotriva palestinienilor de către coloniştii evrei din Cisiordania, administraţia Biden este pregătită să impună sancţiuni şi interdicţii de viză autorilor acestor fapte, potrivit unei directive care a fost dezvăluită şi raportată de publicaţia Politico, sâmbătă seara.

În document, preşedintele Biden notează că violenţa coloniştilor are un efect destabilizator asupra întregului Orient Mijlociu şi le ordonă secretarului de stat Antony Blinken, secretarului Trezoreriei Janet Yellen şi altor oficiali "să dezvolte opţiuni politice pentru o acţiune rapidă împotriva celor responsabili de desfăşurarea violenţelor în Cisiordania".

Politico nu a văzut documentul, dar un înalt oficial guvernamental anonim a citit pasaje unui reporter. Oficialul a declarat că decizia a fost precedată de dezbateri intense între oficialii administraţiei.

Chiar şi înainte de atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, anul 2023 era deja considerat cel mai rău an în ceea ce priveşte violenţele coloniştilor de peste un deceniu. De atunci, coloniştii au intensificat acţiunile de ucidere a palestinienilor, lăsând pliante ameninţătoare prin care le ordonau să îşi părăsească locuinţele, blocând drumurile cu bolovani, tăind liniile electrice către casele palestinienilor, închizând fântânile cu apă şi distrugând măslini.

Sursa citată afirmă că "Yesh Din", un grup israelian pentru drepturile omului, raportează că 197 palestinieni din Cisiordania au fost ucişi de colonişti sau de forţele israeliene începând cu 7 octombrie. Organizaţia Naţiunilor Unite raportează că, în acelaşi interval de timp, cel puţin 121 de gospodării palestiniene - aproximativ 1.150 de persoane, inclusiv 452 de copii - au fost strămutate din cauza violenţelor coloniştilor şi a restricţiilor de acces.

Directiva lui Biden însărcinează agenţiile americane să îi vizeze pe cei care "s-au implicat direct sau indirect în acţiuni sau politici care ameninţă securitatea sau stabilitatea Cisiordaniei", care încalcă drepturile omului sau care întreprind "acţiuni care intimidează civilii din Cisiordania cu scopul sau efectul de a forţa acţiuni de strămutare din Cisiordania". Nu este clar modul în care administraţia Biden va identifica ţintele specifice pentru sancţiuni şi interdicţii de viză.

Mişcarea lui Biden a fost prefigurată anterior, sâmbătă, când Washington Post a publicat un articol de opinie cu semnătura preşedintelui care se aventura să schiţeze o cale de ieşire din actualul război. Biden şi-a reiterat opoziţia faţă de cererile de încetare a focului, în ciuda rapoartelor referitoare la cei peste 11.000 de palestinieni ucişi în Gaza - inclusiv peste 4.000 de copii - şi în ciuda sondajelor care arată că 68% dintre americani doresc încetarea focului şi negocieri.

Biden a reluat, de asemenea, obişnuitele apeluri la o soluţie cu două state, în condiţiile în care coloniile evreieşti au împânzit atât de mult Cisiordania încât exclud posibilitatea unui stat palestinian contiguu în teritoriul cucerit de Israel în 1967.

Biden a subliniat, de asemenea, flagelul violenţei coloniştilor:

"Am fost categoric cu liderii Israelului că violenţa extremistă împotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie să înceteze şi că cei care comit violenţele trebuie să fie traşi la răspundere. Statele Unite sunt pregătite să ia propriile măsuri, inclusiv să emită interdicţii de viză împotriva extremiştilor care atacă civili în Cisiordania".