Bieloruşii protestează faţă de regim, înaintea alegerilor din weekend

Tatiana Tikhanovskaia, la un miting electoral şi protest împotriva lui Alexander Lukașenko în Minsk
Tatiana Tikhanovskaia, la un miting electoral şi protest împotriva lui Alexander Lukașenko în Minsk (Sergei Gapon/AFP via Getty Images)

Mii de oameni au protestat, joi seară, în capitala bielorusă Minsk, înaintea alegerilor care ar putea să-l dea jos pe preşedintele Alexander Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”.

Preşedintele Bielorusiei se confruntă cu prima sa provocare serioasă din ultimii 26 de ani de când se află la cârma ţării la viitoarele alegeri din 9 august, după o campanie marcată de hărţuire a candidaţilor din opoziţie.

Aproximativ 5.000 de protestatari au ieşit, joi, în stradă fluturând panglici albe în aer, potrivit Euronews.

Bieloruşii sunt în general nemulţumiţi de sistemul electoral, de situaţia economică instabilă, care a fost în plus agravată de pandemia virusului Wuhan, dar şi de modul în care Lukaşenko a gestionat pandemia.

Cu toată nemulţumirea populaţiei, o schimbare de conducere este puţin probabilă, deoarece Bielorusia are un istoric al alegerilor incorect, iar candidaţii opoziţiei sunt persecutaţi şi împiedicaţi să-şi desfăşoare campania chiar înainte de vot.

Sute de protestatari antiguvernamentali au fost arestaţi în ultimele săptămâni.

Viktor Babariko, unul dintre cei mai cunoscuţi critici ai regimului Lukaşenko, a fost reţinut luna trecută şi exclus din cursa electorală după ce i s-a deschis un dosar penal. Valeri Tsepkalo, fost ambasador, a fost, de asemenea, blocat după ce semnăturile adunate pentru sprijinul său au fost anulate.

Cel mai puternic contra-candidat al lui Lukaşenko este acum Svetlana Tikhanovskaia, 37 de ani, care a intrat în cursa electorală după ce soţul ei, Serghei Tikhanovski, un foarte cunoscut blogger, a fost arestat în mai.

Tikhanovskaia, care este casnică, promite să elibereze deţinuţii politic şi să organizeze noi alegeri, corecte, în şase luni, dacă este aleasă.

Numeroase persoane care au participat la protestul de joi i-au scandat numele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe