Bill Browder depune în Letonia o plângere privind spălare de bani împotriva Swedbank

Bill Browder
Bill Browder (Getty Images)

Bill Browder, la un moment dat investitorul cu cel mai mare portofoliu străin din Rusia, a adresat autorităţilor letone o plângere penală împotriva Swedbank, susţinând că aceasta a fost implicată într-un scandal de spălare de bani ruseşti, potrivit Reuters.

Swedbank a început să fie investigată de autorităţile financiare suedeze şi baltice după ce televiziunea publică suedeză SVT a menţionat că banca a procesat tranzacţii în valoare de până la 20 miliarde de euro pe an de la clienţi de mare risc şi non-rezidenţi, în principal cetăţeni ruşi, prin filiala sa din Estonia în perioada 2010-2016.

Aceste anchete au fost lansate după un scandal privind spălarea de bani care se amplifică tot mai mult şi care are în centru Danske Bank, care a susţinut anul trecut că filiala sa estonă a fost folosită, în intervalul 2007-2015, pentru a transfera plăţi suspecte în valoare de 230 miliarde de euro.

Într-o plângere împotriva Swedbank adresată autorităţilor suedeze şi estone, Browder a susţinut că, de fapt, conturile băncii suedeze au fost folosite pentru a spăla 176 milioane de dolari în perioada 2006-2012.

Cea mai mare parte a acestei sume, adică 117 milioane de dolari, a trecut prin filiala estonă a Swedbank. În plus, plângerea lui Browder adresată autorităţilor letone, cu data de 5 aprilie şi văzută miercuri de Reuters, a susţinut că aproximativ 41 milioane de dolari au trecut prin Letonia.

“Cooperăm cu autorităţile de pe pieţele noastre interne cu scopul de a soluţiona problemele curente. Totuşi, nu comentăm cazurile specifice la care se referă acum Bill Browder”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Swedbank.

Plângerea lui Browder, înregistrată de fondul său de investiţii Hermitage Capital Management, a cerut autorităţilor letone să analizeze acuzaţiile sale alături de ancheta lor mai amplă, în desfăşurare, asupra legăturilor băncii cu spălarea de bani ruseşti.

Browder doreşte ca băncile să fie trase la răspundere pentru legături cu o schemă de spălare de bani şi fraudă fiscală expusă de fostul său avocat Serghei Magniţki, care a murit într-o închisoare din Rusia în 2009.

Anterior, Browder a intentat procese împotriva Nordea şi Danske Bank, rivali ai Swedbank, iar acum cele două bănci sunt subiectul unor investigaţii în SUA, Franţa, Danemarca, Estonia şi Marea Britanie.

Estonia include plângerea lui Browder privind Swedbank în ancheta sa asupra Danske Banke, însă Suedia a renunţat la propria investigaţie afirmând că a fost vorba de transferuri limitate care au implicat conturi suedeze şi insistând că termenul de prescripţie a expirat.

Suedia, împreună cu autorităţi din Estonia, Letonia şi Lituania, este pe cale să îşi finalizeze investigaţia asupra Swedbank în acest an, în timp ce o agenţie suedeză specializată în infracţiuni economice şi-a extins în luna martie ancheta asupra practicilor acestei bănci.

Este de menţionat şi faptul că Banca suedeză este acuzată, printre altele, că i-ar fi indus în eroare pe investigatorii americani cu privire la tranzacţiile realizate de clienţi ai săi care au legături cu firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, aflată în centrul unui scandal global privind spălare de bani şi evaziune fiscală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe