Bill Gates ar fi cel mai mare proprietar de terenuri agricole din SUA [raport]

Bill Gates
Bill Gates (Lintao Zhang/Getty Images)

Bill Gates, cofondatorul gigantului Microsoft şi a patra cea mai bogată persoană din lume, a achiziţionat peste 242.000 de acri de teren agricol în Statele Unite, devenind cel mai mare proprietar privat al ţării.

The Land Report, o revistă furnizată de Realtors Land Institute, a declarat că, pe baza cercetărilor sale, Bill şi Melinda Gates au obţinut „aproximativ 242.000 de acri de teren agricol”. Portofoliul respectiv de terenuri agricole se întinde în 18 state, potrivit raportului.

Cele mai mari terenuri ale familiei Gates se află în Louisiana cu aproximativ 69.000 de acri, Arkansas cu aproximativ 47.000 de acri, Nebraska cu aproximativ 20.000 de acri şi multe altele, potrivit The Land Report.

„Nu este întru totul clar modul în care sunt utilizate terenurile agricole ale lui Gates sau dacă vreunul dintre terenuri este pus deoparte pentru conservare”, a remarcat Forbes. Cascade Investments, compania personală de investiţii a lui Gates, nu a răspuns unei cereri de comentarii a Forbes. Epoch Times a solicitat, de asemenea, comentarii. Un purtător de cuvânt al Cascade a refuzat, de asemenea, să comenteze ştirea celor de la The Land Report.

„Cu toate acestea, există unele indicaţii că terenul ar putea fi utilizat într-un mod care să se alinieze valorilor fundaţiei. Cottonwood Ag Management, o filială a Cascade, este membră a Leading Harvest, o organizaţie nonprofit care promovează standarde agricole durabile ce acordă prioritate protecţiei culturilor, solului şi resurselor de apă”, potrivit Forbes.

Potrivit The Land Report, se pare că Gates a început să cumpere terenuri agricole relativ recent.

„Cel mai mare pachet de terenuri a fost achiziţionat în 2017: un grup de active agricole deţinute de Consiliul de investiţii al Canada Pension Plan. Cu sediul la Toronto, Consiliul de Investiţii al Canada Pension Plan a început să asambleze un portofoliu agricol în 2013, când a achiziţionat AgCoA, cunoscută şi sub numele de Compania Agricolă Americană”, se menţionează în raport. „Acest teren agricol privat din SUA [Real Estate Investment Trust] a fost un joint-venture între Duquesne Capital Management şi Goldman Sachs, lansat în 2007. În următorii cinci ani, AgCoA a achiziţionat peste 100.000 de acri în nouă state. Până când a fost vândut către Consiliul de Investiţii al Canada Pension Plan, în 2013, AgCoA devenise unul dintre principalii proprietari de terenuri agricole”.

Cascade a menţionat că Gates a achiziţionat şi un pachet mare - aproximativ 24.800 de acri de teren - chiar la vest de Phoenix, Arizona.

Fundaţia Bill şi Melinda Gates a fost implicată în iniţiative agricole în alte ţări, inclusiv în Africa subsahariană şi Asia de Sud.

Revista Forbes notează că Gates are o avere netă de aproximativ 121 miliarde USD. Forbes a menţionat însă că Gates nu este cel mai mare proprietar de terenuri din Statele Unite. Primul loc aparţine preşedintelui Liberty Media, John Malone, care deţine 2,2 milioane de acri de ferme şi păduri. Între timp, CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, deţine aproximativ 420.000 de acri de teren, în principal în vestul Texasului.