Birchall, despre Secţia Specială: Vremea şmecheriilor introduse nu ştiu de cine şi nu ştiu pe unde trebuie să apună

Ana Birchall
Ana Birchall (Epoch Times România)

Ministrul demisionar al Justiţiei, Ana Birchall, a subliniat, marţi, în cadrul declaraţiilor de presă făcute înainte de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), aşa cum este reglementată în acest moment, nu poate continua să funcţioneze. Birchall a subliniat că "vremea şmecheriilor introduse aşa, nu ştiu de cine nu ştiu pe unde, cred că trebuie să apună şi sper eu că a apus".

"Nimeni, până în acest moment, nici măcar unii din membrii Comisiei speciale din Parlament nu au reuşit să mă lămurească şi să-mi demonstreze utilitatea şi funcţionalitatea alineatului 2 al articolului 88, indice 1 prin care, citez, 'Secţia specială rămâne competentă, îşi păstrează competenţa faţă de toate cauzele în care este urmărit sau investigat un magistrat'. Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută şi un mare semn de întrebare de ce Secţia specială trebuie să-şi păstreze competenţa pentru toate dosarele. Niciodată nu m-aţi auzit şi nici nu mă veţi auzi că sunt pentru abuzuri. Fiecare trebuie să răspundă conform legii şi, pe mandatul meu, am asigurat şi voi continua să asigur, atâta timp cât sunt în această funcţie, domnia legii. Iar aşa cum v-am spus acest alineat 2 al articolului 88 indice 1 nu-i văd utilitatea", a declarat Ana Birchall, potrivit Agerpres.

Totodată, ministrul Justiţiei a precizat faptul că nimeni şi nimic nu o poate convinge că “un asemenea alineat asigură justeţea actului de justiţie” şi că tocmai de aceea a solicitat în nenumărate rânduri “ca acest alineat, alături de alte câteva alineate şi alte prevederi, să fie eliminate”.

"Vremea şmecheriilor introduse aşa nu ştiu de cine, nu ştiu pe unde, cred că trebuie să apună şi sper eu că a apus. Deci nimeni şi nu cred că dumneavoastră sau cei care se uită la noi de bună credinţă pot să înţeleagă de ce într-un dosar Secţia Specială trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Asta am spus de la început şi voi continua să spun tot timpul. De exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată de o infracţiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secţie Specială, conform acestui alineat 2 al articolului 88 indice 1, Secţia Specială rămâne competentă. Aşa spune legea. Ori eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Tocmai de aceea, am solicitat în nenumărate rânduri ca acest alineat, alături de alte câteva alineate şi alte prevederi, să fie eliminate", a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Ana Birchall a adăugat că, indiferent de denigrările şi defăimarea la adresa sa, îşi asumă că această Secţie specială, aşa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcţioneze.