BIZAR. China construieşte o bază spaţială militară în Patagonia. Obama, Patriarhul Kirill vizitează zona

În urmă cu 4 ani, Argentina şi China au încheiat un acord în vederea construirii unei “staţii spaţiale” chineze în Patagonia. În ultima perioadă, însă, mai multe vizite ale unor personalităţi, efectuate în zonă, ridică întrebări.
Baza militară chineză din Patagonia
Baza militară chineză din Patagonia (Captură foto de pe film, Lanata)

O “staţie spaţială” chineză secretă, construită în regiunea Patagonia din Argentina, ar putea fi finalizată până la sfârşitul acestui an.

În urmă cu patru ani, liderii Chinei şi Argentinei au încheiat un acord în vederea construirii acestei staţii, numite Deep Space Station.

Cele două naţiuni au discutat despre construirea unei “staţii terestre în Emisfera Sudică” pentru susţinerea programului de “explorare a Lunii şi a altor activităţi spaţiale”.

Dar există temeri că baza va fi folosită mai mult pentru scopuri militare decât pentru explorarea spaţiului.

Noul preşedinte argentinian Mauricio Macri, care, spre deosebire de Christina Kirchner este mai puţin apropiat de regmul comunist chinez, a promis că va face publice “clauzele secrete” care au fost adăugate acordului, arată Latino Fox News.

Un email trimis mass mediei din partea ambasadei argentiniene din Beijing în urmă cu trei ani susţinea: “Acest acord va permite Chinei să aibă un cuvânt de spus ... cu ajutorul unei staţii terestre în Emisfera Sudică, în ceea ce priveşte susţinerea programului de explorare a Lunii şi susţinerea altor activităţi spaţiale.

“Pe de altă parte, Argentina va folosi staţia în beneficiul propriului său program spaţial”.

Analistul politic Rosendo Fraga, director al firmei de consultanţă New Majority, a declarat pentru BBC că baza va fi folosită de armata chineză.

Totuşi, oficiali din China au afirmat că baza va fi “complet civilă şi că nu este operată de personal militar”. În ciuda acestor “asigurări”, Beijingul nu a oferit prea multe detalii în legătură cu noua staţie, atunci când i s-au pus întrebări în acest sens, conform Daily Mail.

Frumoasa regiune Patagonia ar putea fi locaţia perfectă pentru staţie, din moment ce are porţiuni întinse de teren plat şi, deşi este izolată, există căi de acces rutiere.

Se crede că relaţiile dintre Argentina şi China s-au înrăutăţit de când Macri a înlocuit-o pe fosta preşedintă Cristina Fernandez de Kirchner.

Incident suspect

De menţionat că la începutul săptămânii trecute Marina argentiniană a scufundat o ambarcaţiune chineză de pescuit care nu a răspuns la somaţii. Patrula de coastă argentiniană a afirmat că pescadorul opera ilegal în apele sale teritoriale.

Povestea a stârnit suspiciuni - pescadoarele somate fiind de obicei obediente faţă de patrulele pazei de coastă, mai ales dacă sunt prinse în zone economice exclusive.

Vizite bizare

Zona, extrem de aproape de coasta Antarcticii, a fost vizitată de Patriarhul rus Kirill în februarie 2016.

Preşedintele american Barack Obama vizitează Argentina, de miercuri. Şederea sa va dura două zile, deoarece liderul american îşi propune să viziteze ... Patagonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe