Bizar / Un incredibil “Curcubeu de foc” zărit deasupra Jamaicăi

Când condiţiile atmosferice permit, se poate vedea după-amiaza târziu un fenomen minunat: curcubeul de foc, care este alcătuit din mici cristale de gheaţă.
Curcubeu ciudat deasupra Jamaicăi
Curcubeu ciudat deasupra Jamaicăi (NASA.gov)

O femeie care a vizitat Jamaica a zărit un curcubeu incredibil pe cer.

Aşa numitul “curcubeu nor” a fost surprins în Ocho Rios, Jamaica şi turista a postat o fotografie cu acesta pe Facebook, încercând să afle despre ce era vorba.

Femeia a scris: “Mă aflam în Ocho Rios, Jamaica, săptămâna trecută. Se apropiau nori de furtună ... dar încă nu acoperiseră soarele. M-am uitat în sus şi am văzut acest... nu am văzut nimic asemănător în viaţa mea. Puteţi să explicaţi?”

Aceasta a adăugat: “Habar nu am despre ce a fost vorba. Am arătat cu degetul în sus şi am spus, ‘Oh, uitaţi-vă la soare’”.

“Apoi invitaţii din staţiune au început cu toţii să se uite şi să facă poze.”

Acel “curcubeu nor” este cunoscut sub numele de nor iridescent şi se formează la o altitudine de aproximativ 5.500 de metri. Este alcătuit din mici cristale de gheaţă. Soarele trebuie să fie la o altitudine de 58 de grade asupra liniei orizontului, astfel încât razele sale să poată pătrunde în cristale pentru a crea culorile curcubeului. Uneori, aceşti nori sunt numiţi “curcubee de foc”.

Expertul în fenomene atmosferice Les Cowley a declarat pentru National Geographic în 2013 că, deseori, aceste “curcubee de foc” apar după-amiaza târziu.

“În acele momente, norii cumulus împing straturile de aer de deasupra lor tot mai sus”, a declarat Cowley. “Pe măsură ce aerul este împins în sus, el se extinde şi se răceşte. Şi uneori, umiditatea din acel aer se condensează brusc în picături mici pentru a forma aşa numitul nor capac.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură