Blandiana: Viorica Dăncilă e neprofesionistă, ţi-e ruşine că e premier şi că te reprezintă

Scriitoarea Ana Blandiana şi-a exprimat solidaritatea faţă de mişcarea 'Rezist' şi s-a arătat nemulţumită de premierul Viorica Dăncilă, pe care a catalogat-o drept "neprofesionistă".
Ana Blandiana
Ana Blandiana (Epoch Times România)

Mişcarea 'Rezist' are de partea sa întreaga intelectualitate, nici nu s-ar putea altfel, a opinat recent, într-un interviu acordat hotnews, scriitoarea Ana Blandiana.

La Târgul de carte de la Leipzig, mai mulţi intelectuali români de marcă, printre care şi Ana Blandiana, au purtat insigna 'Rezist' pe piept.

"A venit o tânără din Elveţia cu aceste insigne şi o bună parte din scriitori şi le-au pus cu mândrie în piept. De altfel, acesta este adevărul. Mişcarea 'Rezist' are de partea ei întreaga intelectualitate, nici nu s-ar putea altfel. Pentru că nu e vorba acum doar de a te opune politic: ci de a te opune moral şi de a te opune prostiei, până la urmă. Pentru că prima grozăvie e că avem un prim ministru care e neprofesionistă, ţi-e ruşine că este acolo şi că te reprezintă", a declarat Ana Blandiana.

Întrebată care a fost dimensiunea fenomenului dizidenţei înainte de 1989, câţi erau adevăraţii dizidenţi, în literatură, scriitoarea a replicat:

"Termenul acesta este extrem de ambiguu, în sensul că dizident înseamnă că nu mai eşti ceva ce ai fost. În acest sens, în România nu a existat dizidenţă, pentru că adevăraţii oameni de cultură nu au fost comunişti. Ar fi trebuit să fie mai întâi comunişti, ca să devină dizidenţi. Deci, rezistenţa este altceva, spre exemplu doamna Cornea, Goma, ei eu rezistat."

Privind lucrurile din această perspectivă, Ana Blandiana a subliniat că ea nu a fost "dizidentă".

"Eu nu am fost membru de partid, deci nu aveam cum să fiu dizidentă. Am rămas eu însămi, nu m-am lăsat transformată: aceasta cred că se numeşte rezistenţă. Lumea occidentală era, sau este în continuare, mai de stânga, mai stângistă; a preferat întotdeauna să-i privească pe dizidenţi ca şi când comunismul ar fi fost înfrânt tot de cei care au fost comunişti, ceea ce nu e adevărat."

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.