Blinken îl avertizează pe Netanyahu să nu mai construiască noi colonii israeliene în Cisiordania

Antony Blinken
Antony Blinken (Getty Images)

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite se vor opune înfiinţării de noi colonii de către următorul guvern israelian în Cisiordania, dar a promis să judece viitorul guvern al premierului Benjamin Netanyahu după acţiuni şi nu după personalităţi.

Se aşteaptă ca Netanyahu să revină la putere după ce a încheiat un acord de coaliţie cu mişcări de extremă dreaptă, inclusiv cu Sionismul Religios, care va primi un post cheie în domeniul colonizării în Cisiordania, relatează France 24.

Discutând duminică cu J Street, un grup progresist pro-Israel din SUA, Blinken i-a adresat felicitări veteranului lider israelian, care a intrat în conflict cu administraţiile democrate anterioare de la Washington.

"Vom evalua guvernul în funcţie de politicile pe care le urmăreşte mai degrabă, decât de personalităţile individuale", a menţionat Blinken.

În plus, el a transmis că administraţia preşedintelui Joe Biden va lucra "fără încetare" pentru a menţine un "orizont de speranţă", oricât de slab, pentru crearea unui stat palestinian.

"De asemenea, vom continua să ne opunem fără echivoc oricăror acte care subminează perspectivele soluţiei cu două state, inclusiv, dar fără a se limita la extinderea coloniilor, demersuri în vederea anexării Cisiordaniei, perturbarea status quo-ului istoric al locurilor sfinte, demolări şi evacuări, precum şi incitare la violenţă", a adăugat Blinken.

Palestinienii se tem că, sub conducerea lui Netanyahu, care a înregistrat o expansiune record a aşezărilor în timpul perioadei de 12 ani în care a fost prim-ministru, până în 2021, vor fi probabil construite mai multe colonii ilegale în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est.

Coloniile sunt considerate ilegale în conformitate cu legile internaţionale şi sunt văzute ca un obstacol în calea realizării unui viitor stat palestinian ca parte a soluţiei cu două state [Palestina - Israel].

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe