Blinken: "Odată ce ruşii îţi intră în casă, e greu să-i scoţi". Rusia reacţionează vehement

Antony Blinken
Antony Blinken (Getty Images)

Rusia a răspuns vehement, sâmbătă, unui comentariu făcut de secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit căruia Kazahstanului îi va fi greu să scape de trupele ruse, transmite agenţia Reuters.

Kremlinul a răspuns spunând că SUA ar trebui mai bine să analizeze amestecul armatei americane în întreaga lume.

Blinken a contestat, vineri, motivul oficial al Rusiei folosit la trimiterea de trupe în Kazahstan, după ce ţara din Asia Centrală a fost scena unor proteste violente de masă.

„O lecţie din istoria recentă este că, odată ce ruşii ajung la tine în casă, este foarte greu să-i faci să plece”, a menţionat Blinken.

Ministerul de Externe al Rusiei a calificat remarca lui Blinken „tipic ofensivă” şi l-a acuzat că glumeşte despre evenimentele tragice din Kazahstan. Lavrov a continuat, spunând că Washingtonul ar trebui să-şi analizeze propriul istoric de intervenţii în ţări precum Vietnam şi Irak.

„Dacă lui Antony Blinken îi plac atât de mult lecţiile de istorie, ar trebui să ţină cont de următoarele: atunci când americanii sunt la tine în casă, îţi poate fi greu să rămâi în viaţă şi să nu fii jefuit sau violat”, a transmis Lavrov pe canalul de socializare Telegram.

„Noi ştim acest lucru nu numai din trecutul recent, ci şi din 300 de ani de istorie a statului american”.

Ministerul a decarat că desfăşurarea de trupe în Kazahstan este un răspuns legitim la cererea făcută de preşedintele Kazahstanului de sprijin din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, o alianţă a statelor foste sovietice construită cu fostele republici sovietice.

Intervenţia în Kazahstan survine într-un moment de mare tensiune în relaţiile Moscovei cu Washingtonul, în momentul în care cele două ţări se pregătesc pentru discuţii despre criza din Ucraina, începând de luni.

Moscova a desfăşurat un număr mare de trupe în apropierea graniţei cu Ucraina, dar neagă reproşurile Occidentului care susţine că există pericolul unei invazii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe