Blinken va vizita Europa de Est pe fondul creşterii îngrijorărilor privind Ucraina, Moldova şi Georgia

Anthony Blinken (POOL / AFP via Getty Images)
Redacţia
26.05.2024

Secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa săptămâna viitoare în Europa de Est, în contextul creşterii îngrijorărilor legate de progresele Rusiei în Ucraina, de potenţialul amestec rusesc în Republica Moldova şi de legislaţia pro-rusă promovată în fosta republică sovietică Georgia, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, potrivit AP.

Blinken va vizita miercuri capitala R. Moldova, Chişinău, înainte de a participa joi şi vineri la o reuniune a miniştrilor de Externe ai NATO la Praga. Aceasta reuniune va fi ultima întâlnire diplomatică majoră a alianţei militare înainte ca liderii să se întâlnească la un summit la Washington, în iulie, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a NATO.

Călătoria are loc la doar două săptămâni după ce Blinken a făcut o vizită neanunţată în Ucraina pentru a asigura Kievul de sprijinul Washingtonului în faţa intensificării atacurilor ruseşti în nordul său. Există, de asemenea, semne că Rusia ar putea lua în considerare noi acţiuni în Moldova şi că se află în spatele unor mişcări anti-occidentale în Georgia, despre care SUA consideră că sunt contrare aspiraţiilor moldoveneşti şi georgiene de a se integra în Europa.

La prima sa oprire la Chişinău, Blinken se va întâlni cu preşedinta R.Moldova, Maia Sandu, pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresul Moldovei în vederea aderării la Uniunea Europeană, a precizat Departamentul de Stat. Secretarul adjunct al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, James O'Brien, a declarat că Blinken va anunţa un pachet de sprijin "robust" pentru Moldova, unde sunt staţionaţi 1.500 de militari ruşi în teritoriul disputat al Transnistriei.

"Nu există o ameninţare militară directă pe care să o vedem în acest moment, dar există operaţiuni de influenţă rusească în curs de desfăşurare, iar acest lucru este îngrijorător", a declarat O'Brien reporterilor, fără a oferi detalii despre pachetul de sprijin.

Moldova, ca şi Ucraina, este un membru candidat la aderarea la UE şi a acuzat în repetate rânduri Rusia că duce un "război hibrid" împotriva ţării, că se amestecă în alegerile locale şi că desfăşoară vaste campanii de dezinformare pentru a încerca să răstoarne guvernul şi să deraieze calea sa spre aderarea la UE.

Rusia a negat acuzaţiile, dar guvernul moldovean este precaut cu privire la intenţiile Moscovei, în special după ce autorităţile transnistrene au făcut apel la Moscova în februarie pentru "protecţie" din cauza a ceea ce au spus că este o presiune sporită din partea Chişinăului.

La Praga, Blinken se va întâlni cu ministrul ceh de Externe Jan Lipavský şi cu alţi oficiali pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, inclusiv despre o iniţiativă cehă de a furniza mai multe muniţii Kievului.

Cu Ucraina ca punct principal pe ordinea de zi, miniştrii NATO vor analiza, de asemenea, evoluţiile din Georgia, care, la fel ca Ucraina, aspiră să adere la NATO şi este implicată într-o controversă legată de o legislaţie despre care mulţi cred că este condusă de Moscova şi că este menită să zădărnicească aspiraţiile occidentale ale Georgiei.

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili s-a opus prin veto "legii ruseşti" care vizează mass-media şi care a declanşat săptămâni întregi de proteste în masă, dar partidul de guvernământ are o majoritate parlamentară suficientă pentru a trece peste veto-ul său şi se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple.

Controversata legislaţie ar impune ca mass-media şi organizaţiile neguvernamentale să se înregistreze ca "urmărind interesele unei puteri străine" dacă primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate. Criticii afirmă că legea seamănă foarte mult cu legislaţia folosită de Kremlin pentru a reduce la tăcere opozanţii şi că aceasta va obstrucţiona încercarea Georgiei de a adera la UE.

La sfârşitul zilei de joi, Blinken a anunţat că SUA va impune interdicţii de călătorie pentru oficialii georgieni "care sunt responsabili sau complici la subminarea democraţiei în Georgia, precum şi pentru membrii familiilor acestora". Aceasta include persoanele responsabile pentru represiunea împotriva societăţii civile şi a suprimării libertăţii de întrunire paşnică în Georgia printr-o campanie de violenţă sau intimidare.

Anunţul lui Blinken nu a identificat pe nimeni care a fost deja vizat, dar a precizat, de asemenea, că SUA va întreprinde o revizuire cuprinzătoare a cooperării dintre SUA şi Georgia.

"Rămâne speranţa noastră că liderii Georgiei vor reconsidera proiectul de lege şi vor lua măsuri pentru a merge mai departe cu aspiraţiile democratice şi euro-atlantice ale naţiunii lor", a spus el. "Pe măsură ce revizuim relaţia dintre cele două ţări, vom lua în considerare acţiunile Georgiei în luarea deciziilor noastre".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor