Blitzkrieg în dosarul Jandarmeriadei. Procurorii care au început ancheta, cercetaţi disciplinar

Cei trei procurori care au demarat ancheta în dosarul Jandarmeriadei sunt cercetaţi disciplinar, surse din cadrul Inspecţiei declarând că miza ar fi, pe lângă intimidarea procurorilor, tentativa de a compromite actele deja administrate în dosar.
Protest Piaţa Victoriei
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare împotriva procurorilor militari care au început ancheta în dosarul Jandarmeriei. Potrivit G4Media, cei trei procurori - Coseanu Gheorghe, şeful secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, Codruţ Mihalache şi Bogdan Pârlog - sunt acuzaţi de abateri disciplinare prevăzute de articolul 99 litera m din legea 303/2004, respectiv de ”nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

Surse din cadrul Inspecţiei au declarat pentru G4Media.ro că miza acestei acţiuni disciplinare ar fi, pe lângă intimidarea procurorilor, tentativa de a compromite actele deja administrate în dosar, aruncând suspiciunea de nelegalitate asupra acestora. Potrivit surselor citate, Inspecţia Judiciară face referire la dispoziţii care fie au fost abrogate, fie nu au fost puse în aplicare de peste un deceniu.

Rezoluţia de începere a cercetării disciplinare este semnată de către inspectorii judiciari Monica Pleşea şi Daniela Sanda Mateş.

Reamintim că recent, Guvernul a dat OUG special pentru a prelungi mandatul conducerii IJ. La momentul respectiv (şi nu numai), presa a scris că Inspecţia Judiciară a devenit braţul armat al PSD împotriva magistraţilor.

Mai amintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar către 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au curs.