Blocul ACUM a depus o moţiune de cenzură împotriva ministrului Justiţiei din R.Moldova

Fadei Nagacevschi, ministrul Justiţiei al R. Moldova
Fadei Nagacevschi, ministrul Justiţiei al R. Moldova (gov.md)

Deputaţii blocului ACUM, PAS şi PPDA au depus vineri, 6 decembrie, în plenul Parlamentului moldovean o moţiune simplă de cenzură privind revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi.

Deputaţii îl acuză pe Fadei Nagacevschi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, sporirea influenţei executivului şi a legislativului asupra judecătorilor, profanarea ideii de reformă a justiţiei, precum şi încălcarea transparenţei procesului decizional şi de elaborare a actelor normative.

Aceasta este a doua moţiune simplă de cenzură înregistrată de către deputaţii blocului ACUM, prima fiind pe numele ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, dar care nu a mai fost examinată în plenul Parlamentului întrucât Biroul permanent a respins includerea acesteia pe ordinea de zi.

În context, politologul Dionis Cenuşă a notat că Guvernul trebuie monitorizat şi penalizat, dar moţiunile iniţiate de blocul ACUM, ar avea bază motivaţională slabă.

„Este îngrijorătoare lipsa de claritate vizavi de reforma justiţiei, şi orice abatere trebuie penalizată. Dar moţiunile de cenzură trebuie folosite inteligent, astfel ca greşelile comise de Guvernul susţinut de socialişti să aibă costuri politice dureroase. Altfel, instrumentul moţiunilor riscă să devină trivializat, respectiv să nu fie observat de public”, a adăugat acesta.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 15 deputaţi, iar dezbaterea acesteia de către Biroul permanent are loc în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.