Blocul ACUM: Comisia Electorală Centrală să permită moldovenilor votarea cu paşaportul expirat

Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Blocul electoral ACUM al opoziţiei pro-europene a cerut marţi Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău să adopte o decizie prin care să asigure dreptul de vot a 500 de mii de cetăţeni cu paşapoarte expirate menţionând că CEC a luat asemenea decizii la ultimele trei scrutine.

Mai mult, opoziţia consideră că lipsa unui paşaport valabil nicidecum nu reprezintă un temei constituţional pentru a interzice dreptul de vot al cetăţeanului, excepţie făcând doar cei care printr-o hotărâre judecătorească definitivă au fost privaţi de dreptul de a vota.

În replică, preşedinta CEC, Alina Russu, a declarat în şedinţa CEC că afirmaţiile opoziţiei nu ar corespunde adevărului şi că numărul moldovenilor cu paşapoarte expirate este de doar aproximativ 58 de mii, fie că au domiciliul în R. Moldova, fie în străinătate.

Fiind îngrijoraţi de votul din străinătate, unde mulţi cetăţeni moldoveni se află cu paşapoarte româneşti, reprezentanţii blocului electoral ACUM susţin că în lipsa unei hotărâri CEC care ar permite votarea cu paşapoarte expirate, caracterul liber şi corect al scrutinului din 24 februarie va fi afectat iremediabil, iar recunoaşterea alegerilor de către comunitatea internaţională devine tot mai improbabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe