Bloomberg: Norvegia anunţă probleme cu vaccinarea COVID19 la vârstnici, după o serie de decese

(Valery Hache / AFP / Getty Images)

Autorităţile sanitare din Norvegia raportează că pacienţii bolnavi de COVID19 în vârstă de peste 80 de ani sunt deosebit de expuşi riscului de efecte secundare devastatoare, conform publicaţiei Bloomberg.

Pentru această categorie demografică vulnerabilă, ”medicamentul ar putea fi mai rău decât boala", arată autorităţile norvegiene. Bloomberg remarcă faptul că este „cea mai conservatoare declaraţie a unei autorităţi europene din domeniul sănătăţii” cu privire la potenţialele riscuri negative ale vaccinului asupra sănătăţii.

„Pentru cei cu fragilitatea cea mai severă, chiar şi efectele secundare relativ uşoare ale vaccinului pot avea consecinţe grave”, a spus Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Autoritatea sanitară a avertizat împotriva politicii de promovare generală a vaccinului pentru toată populaţia: "Pentru cei care au o durată de viaţă foarte scurtă, oricum, beneficiul vaccinului poate fi marginal sau irelevant".

Acest lucru survine după o serie de cazuri de inoculări, la nivel mondial, care au cauzat deces, inclusiv un pacient în vârstă din Franţa, care a murit la câteva ore de la primirea primei doze de vaccin.

Până în prezent, Norvegia spune că a administrat doze la aproape 33.000 de persoane, inclusiv persoane în vârstă, dar consideră deja că este „prea riscant” pentru bolnavii terminali şi pentru persoanele peste 80 de ani a căror stare este fragilă. Având în vedere doar 33.000 de injectaţi până acum, numărul de decese raportat (23) este deja mare şi determină oficialii să dea alarma.

Oficialii norvegieni au declarat că 23 de persoane au murit în ţară la scurt timp după ce au primit prima doză de vaccin. Dintre aceste decese, 13 au fost autopsiate până acum, rezultatele sugerând că reacţiile adverse frecvente ar fi putut contribui la reacţii severe la persoanele în vârstă şi fragile, potrivit Agenţiei Norvegiene pentru Medicamente.

Reprezentanţii Pfizer şi BioNTech nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Norvegia şi-a iniţiat vaccinările COVID-19 luna trecută folosind vaccinul Pfizer/BioNTech, care a primit aprobarea Agenţiei Europene pentru Medicamente. Numărul infecţiilor din Norvegia se apropie de 60.000 din totalul populaţiei de 5,3 milioane, până acum fiind înregistrate peste 500 de decese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură