Bo Xilai înregistrat ca autoproclamându-se "viitorul Chinei", conform unui website

Bo Xilai (stanga) şi Wang Lijun (dreapta)
Bo Xilai (stanga) şi Wang Lijun (dreapta) (Epoch Times Photo Archive.)

Când Wang Lijun, fosta mână-dreaptă a lui Bo Xilai, ambiţiosul şef al Partidului Comunist al metropolei Chongqing, a încercat să fugă pe 6 februarie la Consulatul SUA din Chengdu, acesta avea cu el o casetă audio a fostului său şef, relatează website-ul dizident în limba chineză, Boxun. Potrivit relatărilor de pe website-ul Boxun cu privire la conţinutul casetei, Bo îşi arată opiniile sincere cu privire la conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) şi la rolul său crucial.

Wang a fugit din Chongqing la Consulat de teama că Bo, după ce a aflat că Wang era investigat de către autorităţile centrale ale Partidului, intenţiona sa îl asasineze. Se crede că Bo se temea că Wang va dezvălui detalii despre corupţia lui. Tentativa lui Wang de a fugi, iar apoi faptul că s-a predat autorităţilor din Beijing a fost o încercare de a lupta împotriva lui Bo – după ce a părăsit Consulatul din Chengdu pe data de 7 februarie, s-a raportat că Wang a strigat că nu va fi “omul de sacrificiu” al lui Bo.

Washington Free Beacon a citat o persoană din cadrul guvernului SUA care a afirmat că Wang a adus cu el la Consulat o serie de documente. Potrivit unei surse interne citate de Boxun, printre documente se afla o casetă audio pe care era o conversaţie a lui Bo.

Potrivit raportului Boxun, Bo a afirmat pe casetă că fostul şef al PCC, Jiang Zemin, este “Împărăteasa văduvă Cixi de astăzi” – o femeie puternică şi carismatică care a controlat în mod efectiv, dar neoficial, Dinastia Manchu Qing din China timp de 47 de ani, din 1861 până în 1908.

Bo l-a asociat pe actualul preşedinte Hu Jintao cu “Împăratul Xian al Han” care a fost ultimul împărat (domnind între 189–220) al Dinastiei Han şi despre care se crede că nu a fost decât o marionetă, chiar şi cei loiali dinastiei Han subminându-i suveranitatea.

Bo a vorbit de asemenea şi despre Xi Jinping, ce urmează să îi succeadă lui Hu la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului de anul acesta. Bo crede că Xi este precum “Liu E’dou”, numele de copil al lui Liu Shan, al doilea şi ultimul împărat al statului Shu Han în timpul perioadei celor Trei Regate din istoria chineză. Liu Shan era perceput ca un conducător incapabil, chiar retardat.

Bo a afirmat că el este cel care va conduce China în viitor, nu actualii nouă membri, nici noii membri “incompetenţi şi retardaţi mental” aleşi de către actualii membri. Bo se referă la cei nouă membri al Comitetului Permanent al Biroului Politic, micul grup care conduce China şi la faptul că se aşteaptă ca ei să aleagă un nou Comitet Permanent la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului.

Relatarea de pe site-ul Boxun precizează în continuare că Bo Xilai şi soţia sa, Gu Kailai, au acumulat 8 miliarde de yuani (1,3 miliarde de USD) înainte de a se muta din provincia nord-estică Liaoning la Chongqing. Se crede că Bo a transferat marea parte a banilor în Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Franţa.

Articolul de pe site-ul Boxun face referire la Bo ca fiind cel mai mare “oficial gol” din China. În China de astăzi, un “oficial gol” se referă la oficialii Partidului Comunist Chinez care stau în China continentală în timp ce îşi trimit în străinătate, soţiile, copiii şi banii.

Fiul lui Bo, Bo Guagua a urmat cursurile Şcolii Harrow pentru băieţi din Marea Britanie, după care a mers să studieze la Şcoala Kennedy din cadrul Harvard.

De când Wang Lijun a încercat să fugă, website-ul Boxun a raportat o serie de detalii ale incidentului citând surse anonime, detalii care ulterior s-a dovedit a fi corecte. Criticii au speculat că oficialii PCC folosesc Boxun pentru a lăsa să se scurgă infirmaţii care îi sunt dăunătoare lui Bo Xilai. The Epoch Times nu a putut confirma raportul Boxun despre caseta audio legată de Bo Xilai.

***

Bo Xilai, în prezent şeful Partidului Comunist Chinez (PCC) din oraşul Chongqing, este fiul unui membru senior al PCC, Bo Yibo, care l-a ajutat pe Jiang Zemin, fostul preşedinte al Chinei, la epurarea multor rivali politici.

Cariera politică a lui Bo Xilai a înregistrat progrese constante:între anii 2004 şi noiembrie 2007 a fost ministru al Comerţului, după ce anterior fusese primar al oraşuluiDalian şi guvernator al provincieiLiaoning.

Deşi prezentat de multe ori ca făcând parte din noua generaţie de lideri ai Chinei, fiind carismatic şi mereu relaxat în faţa presei, se crede că aceasta este doar o faţadă, în realitate Bo Xilai este crud şi nemilos, având un comportament imoral în spatele camerelor de filmat, iar cartea sa vizită este extrem de pătată în privinţa drepturilor omului.

Potrivit rapoartelor internaţionale şi informaţiilor furnizate de membrii grupării Falun Gong, cel mai aspru persecutat grup din China de astăzi, în calitate de primar al oraşului Dalian, Bo Xilai a urmat politica de persecuţie la "sânge" iniţiată de Jiang Zemin, transformând oraşul Dalian într-unul dintre locurile cele mai sumbre pentru practicanţii Falun Gong. Acelaşi lucru s-a întâmplat când Bo Xilai a funcţionat ca guvernator al provincieiLiaoning, această provincie dovedindu-se a fi una dintre zonele în care persecuţia era cea mai severă. El a condus lagărul de muncă forţată Masanjia, cunoscut pentru metodele sale brutale de tortură asupra practicanţilor. Lagărul este locul unde practicantele Falun Gong au fost aruncate în celule cu deţinuţi bărbaţi de drept comun, pentru a fi violate în grup, conform Centrului de Informaţii al Falun Dafa.

Aceasta a determinat ca vizitele sale în afară Chinei să fie întâmpinate de proteste din partea grupărilor care susţin drepturile omului, fiind în prezent acuzat de crime împotriva umanităţii în cadrul unor plângeri penale înaintate de victime Falun Gong sau rude ale victimelor, în state din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe