Bo Xilai respinge acuzările în prima zi de proces

Fostul membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, Bo Xilai, este flancat de două gărzi la Tribunalul Jinan din provincia Shandong în prima zi a procesului său pe 22 august
Fostul membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, Bo Xilai, este flancat de două gărzi la Tribunalul Jinan din provincia Shandong în prima zi a procesului său pe 22 august (Screenshot / Epoch Times)

Bo Xilai, fostul membru Politburo, a avut o postură surprinzător de combativă când a luat cuvântul pentru prima dată pe 22 august, negând şi batjocorind acuzaţiile împotriva lui şi negând o confesiune pe care a făcut-o pe timpul interogării disciplinare.

Cele mai multe dintre acuzaţiile autorităţilor erau în legătură cu banii pe care i-ar fi acceptat de la oameni de afaceri cu aproape un deceniu în urmă. Fărădelegile lui politice mai delicate, indiferent dacă mai devreme sau mai târziu în cariera sa, sunt lăsate în afară procesului complet.

Flancat de doi gardieni, Bo a fost dus în sala de judecată în tribunalul Intermediar al Poporului din Jinan, în Provincia Shandong, din China de est, şi i-a fost permis să se aşeze doar după ce i s-au citit acuzările. Fotografiile eliberate în media chineză îl arată în pantaloni negri şi o cămaşă albă fără cravată. Umerii îi sunt căzuţi, şi rânjetul pe care îl avea odată a fost înlocuit cu o privire obosită de sfidare.

Precauţi ca procesul derulat să aibă cel puţin un minim de credibilitate, autorităţile chineze îl publică prin intermediul contului Tribunalului Intermediar din Jinan de pe Weibo, versiunea Twitter a Chinei. Transcrierile de judecată, update-urile, şi fotografii apar în fişiere JPG în postări. Cenzorii internetului curăţă periodic comentariile critice la adresa Partidului sau a procedurilor de judecată.

Acuzaţiile cheie împotriva lui Bo de joi au fost că a acceptat 1.11 milioane de yuani (181.000 USD) mită de la un bărbat numit Tang Xiaolin, CEO-ul a Dalian Internaţional Development Ltd. Co., cât şi 21.79 milioane de yuani mită de la Xu Ming, un om de afaceri miliardar şi şeful mai multor companii. Bo Xilai a fost primarul Dalian din 1993 până în 1999.

“Lăsaţi-mă să spun câteva lucruri, în mod simplu”, a spus Bo. “Video-ul pe care tocmai l-am văzut cu Tang Xiaolin, am văzut cu adevărat performanţa dezonorantă a unui om care şi-a vândut sufletul”. Bo a spus că el a făcut o confesiune împotriva voinţei sale în timpul unui proces de interogare secret al Partidului, cunoscut ca şi shuanggui, dar acum “Eu nu ştiu absolut deloc acele lucruri. Este un gol în mintea mea.”

El l-a chemat pe Xu Ming, cu care era apropiat odată, “un mare escroc” şi “un câine nebun, care muşcă tot”

Când confesiunea soţiei lui Bo, Gu Kailai, a fost scoasă la iveală, arătând că Gu a înlăturat peste 130.000 USD din buzunarul cuplului, a spus Bo: ”Cred că mărturia lui Gu Kailai este extrem de comică, complet ridicolă”. El a adăugat: “Lăsaţi-mă să dau un exemplu…” înainte de a începe să discute detalii din acea perioadă şi de ce crede că acuzările nu sunt credibile. Gu, a spus el, este “o persoană rafinată cultural şi o femeie intelectuală modernă”. El a spus că ei nu prea au avut ocazii să discute despre bani.

Nu există observatori independenţi ai procesului. Duzinile de jurnalişti care au călătorit din toată China ca să raporteze asupra acestui caz, au fost păstoriţi într-o clădire de peste drum, de unde ei doar privesc update-urile Tribunalului pe contul de Weibo. “Nu am nimic de spus”, a fost postat pe contul de ştiri Lanjing Financial. “Toată lumea pe aici doar dă refresh la Weibo. Noi am venit aici de foarte, foarte departe, doar pentru asta ~~”. Contul a adăugat o serie de emoticon-uri pentru a exprima exasperarea.

Procesul lui Bo Xilai, şi tot parcursul de până la el din anul trecut, este unul din cele mai importante evenimente politice din China din ultimul deceniu. Bo a fost un membru Politburo al Partidului Comunist Chinez, din care se trage Comitetul Permanent – grupul de şapte bărbaţi care conduc China.

De la fortăreaţa lui din sud-vest de Chongqing, Bo încearca să facă o ofertă pentru nivelul următor de putere politică,organizând evenimentele de cântat în stil maoist, şi utilizând întreagă putere a aparaturii de securitate pentru a pedepsi “gangsterii” – printre care criticii spun că erau oponenţii săi şi oameni de afaceri legitimi – în timp ce îşi făceau publice bunurile.

Se spune deasemenea că el ar fi pus la cale o lovitură de stat, împreună cu oficialul de top al securităţii, pentru a-i lua puterea lui Xi Jinping, înainte ca acesta să fie numit conducătorul Partidului. Xi a preluat conducerea partidului în noiembrie anul trecut.

În poziţii oficiale anterioare, în Provincia Liaoning, la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000, Bo Xilai a prevăzut expansiunea lagărelor de prizonieri, folosite la a persecuta practicanţii Falun Dafa. Liaoning a fost deasemenea o regiune cheie de unde se crede că a avut loc prelevarea de organe de la deţinuţii Falun Gong, timp în care provincia era sub oblăduirea lui Bo.

Bo a fost deasemenea un protejat politic apropiat a lui Jiang Zemin, fostul lider de Partid, care a început persecuţia Falun Gong în 1999. Multe surse sugerează că progresia rapidă a lui Bo prin rangurile de Partid este datorată suportului devotat a lui Jiang, o recunoştinţă pentru aplicarea entuziastă a persecuţiei asupra Falun Gong.

Fosta mână dreaptă a lui Bo, Wang Lijun, este cel mai lăudat pentru efectuarea a “mii” de transplanturi “la faţa locului” din clinica sa ataşată la biroul de securitate publică din Jinzhou. O ruptură în relaţia dintre Wang şi Bo a dus la criza de la începutul lui 2012, care a scufundat cariera lui Bo şi a rezultat în acest proces.

Există ceva divergenţe de opinii între comentatorii asupra apariţiei lui Bo de joi, dacă totul face parte dintr-un plan, sau dacă acesta a sfidat cu adevărat autorităţile.

Chen Shuqing, activist pentru drepturile omului, din Provincia Zhejiang a declarat într-un interviu telefonic cu Epoch Times: “Procesul lui Bo Xilai este ca o piesă, care urmează o repetiţie planificată. Aşa numitul ‘difuzat live’, nu este live. Este publicat pe Weibo. În acest fel, dacă ceva nu se încadrează în plan, cum ar fi cazul lui Wang Lijun, persecuţia Falun Gong din Dalian, şi lovitura de stat împotriva lui Xi Jinping, ei pot alege să nu le difuzeze. ”

Reuters l-a citat pe Zhang Sizhi, care a apărat-o pe Madame Mao pe timpul procesului împotriva Bandei celor Patru în 1980. “El ştie exact ce să spună şi ce să nu spună”, a spus Zhang. “Se pare că s-a ajuns la vre-un fel de înţelegere înainte de proces”.

Shi Cangshan, comentator independent al afacerilor Partidului, care locuieşte în Washington, a spus într-un interviu cu televiziunea NTD, că apariţia lui Bo de joi “a trimis un mesaj foarte clar: Bo Xilai se va lupta până la moarte cu Partidul Central.” El a sugerat că autorităţile s-ar putea decide să “dea drumul la căldură” dacă Bo continuă aşa.

Dacă Bo Xilai se orientează către scenariul de a rezista acuzaţiilor aduse de Partid, el tot participă la joc. „Chiar dacă Bo respinge acuzaţiile aduse lui, el tot face jocul unui teatru politic făcut de dinainte” , a scris Nicholas Bequelin, un cercetător de la Human Rights Watch, pe Twitter.

Procesul s-a terminat pe la 6 seara, şi a continuat de asemenea şi pe 23 august, ora 8.30 dimineaţă, conform contului Twitter al Tribunalului oficial din Jinan.

Ziarul din Hong Kong Wenweipo, care este prietenos cu Beijing, a făcut nişte speculări despre cum Bo ar putea fi pedepsit. „Scurgeri de informaţii de la Beijing spun că Bo va fi acuzat la 15 – 20 de ani de închisoare”, a spus ziarul. „Alţi oameni spun că ar putea fi 13 ani. Dar sursele noastre spun că este mai probabil să fie 16 ani.”