"Boala vacii nebune", depistată la o fermă canadiană. China opreşte importurile

Vaca
Vaca (Oana Veres)

China, Coreea de Sud şi Filipine au suspendat importurile de carne de vită canadiană în urma semnalării unui caz de maladie a vacii nebune, potrivit Bloomberg.

Asociaţia Canadiană a Crescătorilor de Vite a raportat, marţi, că atât China, cât şi celelalte ţări asiatice au decis să oprească importurile de carne de vită după ce, luna trecută, a fost descoperit un caz „atipic” de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) într-o fermă din Alberta.

ESB, cunoscută şi sub numele de boala vacii nebune, este o boală neurodegenerativă mortală a bovinelor, care se răspândeşte la oameni prin carnea bolnavă (deşi ESB atipică nu prezintă niciun risc pentru sănătatea oamenilor). Maladia este transmisă prin unele proteine care nu se distrug nici prin fierberea cărnii.

Agenţia Canadiană de Inspecţie a Alimentelor a spus că vaca a fost eutanasiată la faţa locului şi că nu pare să existe până acum nicio dovadă că ESB atipică s-a răspândit.

China importă anual carne de vită canadiană în valoare de aproximativ 170 de milioane de dolari, fiind a treia piaţă mondială ca mărime. Coreea de Sud importă de 90 de milioane de dolari pe an, iar Filipine de circa 13 milioane de dolari.

Cazul de ESB atipică este primul din ultimii şase ani. În SUA, ESB (versiunea standard) a fost detectată şi în 2018.

În septembrie, mai multe grupuri din SUA au avertizat cu privire la cazuri de ESB în Brazilia. Timp de trei luni, China şi Filipine au suspendat importurile de carne de vită din ţara sud-americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe