Bode trimite Corpul de Control la Timişoara. Fostul şef al Secţiei 4 de Poliţie, acuzat că şi-ar fi tratat angajaţii ca pe "deţinuţi politic"

(Facebook)

Ministrul de Interne, Lucian Nicolae Bode, a trimis Corpul de Control pentru a face verificări la Secţia 4 de Poliţie din Timişoara, după ce Sindicatul Europol a atras atenţia, sâmbătă, că şeful secţiei respective, care ulterior şi-a depus demisia, îşi trata subalternii într-o manieră similară cu modul în care erau trataţi “deţinuţii politic pe vremea comunismului”, cu ameninţări, hărţuiri şi violenţă.

“Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a dispus efectuarea unor verificări de către Corpul de Control al Ministrului cu privire la situaţia existentă la nivelul Secţiei 4 de Poliţie din Timişoara.

Conducerea Ministerului doreşte clarificarea urgentă a acestei situaţii, susţinând necesitatea menţinerii unui climat de muncă adecvat, care să permită personalului îndeplinirea cu profesionalism a atribuţiilor de serviciu”, a anunţat, luni, MAI, într-un comunicat de presă.

Anunţul MAI vine ca reacţie la un mesaj postat, vineri, 15 ianuarie, de Sindicatul Europol, în care instituţia a adus în atenţia Ministerului faptul că un şef din IPJ Timiş îşi tratează subalternii “similar cu modul în care erau trataţi deţinuţii politic pe vremea comunismului”, adăugând că “ameninţările, hărţuirile şi chiar violenţa sunt nelipsite din comportamentul şi limbajul acestui individ abject”.

“Efectiv am rămas consternaţi când am intrat în posesia acestor capturi din grupul de Whatsapp al Secţiei 4 Poliţie şi ne întrebăm, cu groază, în ce mod li se adresează oare în particular poliţiştilor, dacă pe un grup are un asemenea tupeu de golan. Un asemenea limbaj trivial şi această atitudine de interlop nu au ce căuta în Poliţia Română. Iar superiorii care l-au tolerat pe acest individ ar trebui să plece la pachet cu el. Am sesizat de mai multe ori conducerea IGPR cu privire la abuzurile care se comit în IPJ Timiş, iar lipsa de reacţie şi implicit lipsa unor sancţiuni au încurajat şefii să-şi conducă oamenii prin teroare şi dispreţ!”, a mai precizat la acea dată Sindicatul.

Ulterior, după ce cazul a ajuns în atenţia publicului, comisarul Popa Ilie Alin şi-a depus demisia din funcţia de conducere şi va îndeplini o funcţie de execuţie în cadrul IPJ Timiş, a mai transmis Sindicatul Europol într-un mesaj postat, sâmbătă, pe pagina sa oficială de Facebook.

Totuşi, Sindicatul şi-a exprimat reţinerea că decizia comisarului de a-şi depune demisia ar fi avut loc ca urmare a “regretului faţă de comportamentul manifestat”.

“Pentru el este ceva normal să existe un astfel de limbaj între şef-subaltern. Este de fapt supărat că au ajuns în public aceste capturi şi că există o presiune din partea societăţii, acesta considerăm că este adevăratul motiv. Totuşi, această decizie personală de a renunţa la funcţie nu elimină obligaţia cercetării pe care Corpul de Control al Ministrului trebuie să o efectueze ca urmare a sesizărilor pe care Sindicatul EUROPOL le-a transmis-o, pentru ca individul să răspundă disciplinar şi contravenţional pentru faptele sale. Mai mult, pentru cei care încă nu ştiu, faptele sale reprezintă şi contravenţie şi trebuie sancţionate cu amendă între 10.000 lei şi 15.000 lei”, a conchis Sindicatul Europol.