Boris Johnson îl avertizează pe Donald Trump că este împotriva unor lovituri "disproporţionate" împotriva Iranului

Boris Johnson
Boris Johnson (TOLGA AKMEN/AFP/GETTY IMAGES)

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe Donald Trump să nu efectueze lovituri „disproporţionate” asupra Iranului după atacul cu drone de vineri care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani.

Preşedintele american a avertizat că SUA ar putea să riposteze „poate într-o manieră disproporţionată” dacă Iranul atacă cetăţeni sau ţinte americane.

De asemenea, Trump a afirmat că siturile culturale iraniene sunt ţinte posibile ale armatei americane, respingând argumentele că acest lucru ar constitui o crimă de război în conformitate cu dreptul internaţional.

Luni, purtătorul de cuvânt al premierului a avertizat că un atac asupra unei ţinte culturale este interzis în cadrul Convenţiei de la Haga, SUA fiind semnatară.

"Există convenţii internaţionale în vigoare care împiedică distrugerea patrimoniului cultural", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Johnson.

Cu toate acestea, Downing Street a insistat că parteneriatul de securitate al Marii Britanii cu SUA rămâne „foarte strâns”, în ciuda faptului că Trump nu a informat Marea Britanie despre planurile sale de a-l asasina pe Soleimani.

Întrebat dacă Johnson este convins că lovitura cu drone asupra lui Soleimani din SUA este legală, purtătorul de cuvânt al şefului cabinetului britanic a declarat: „Statele au dreptul să ia măsuri ca aceasta în autoapărare, iar Statelor Unite le-a fost clar că Soleimani a complotat atacuri iminente asupra diplomaţilor şi personalului militar american.“

Premierul britanic a cerut guvernului irakian să permită trupelor străine să rămână în ţară pentru a lupta împotriva ameninţării reprezentate de Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe