Boxun, care a promovat "Revolutia de Iasomie", atacat din China

Fondatorul unui site care a sprijinit Revolutia de Iasomie din China cu anunturi, a declarat ca site-ul sau a fost paralizat de atacuri feroce denial-of-service (DOD).

Fondatorul motorului de cautare Boxun.com, Wei Shi, a declarat duminica pentru VOA, ca site-ul a fost paralizat de atacuri, ce au inceput la mijlocul lunii februarie dupa primul anunt care cerea chinezilor sa se adune in fiecare duminica in anumite locuri specificate, in intreaga China.

Wei a mai subliniat ca site-ul, cu baza in SUA, n-a efectuat nici un anunt despre proteste in aceasta saptamana, fiind ingrijorat pentru reporterii sai in China, si a mai adaugat ca atacurile s-au redus oarecum incepand de vineri. El a mai afirmat ca nu poate exclude publicarea de anunturi similare in viitor.

Politia chineza a depasit cu mult numeric manifestantii la protestele saptamanale care au incercat sa apara in China si un numar de reporteri straini au fost impinsi si hartuiti de catre agenti chinezi in locurile desemnate pentru protest in urma cu o saptamana. Celor mai multi dintre ei li s-a ordonat sa nu se intoarca in acele locuri duminica, dar agentiile de stiri au raportat ca protestatari identificabili nu au fost prezenti la locul din Beijing, o strada comerciala aglomerata.

Wei a spus ca site-ul sau, prezent de 10 ani pe piata chineza, care se bucura de o larga sustinere in China, pur si simplu a publicat anunturile drept urmare a rolului sau ca organizatie de stiri. Initiatorii apelurilor pentru demonstratii, care par a se fi inspirat din rascoalele in Orientul Mijlociu, nu s-au identificat.

Autoritatile chineze nu au acordat permisiunea niciunei agentii de stiri straine sa viziteze locurile de protest in aceasta duminica, si unii dintre reporterii care au mers acolo, au fost din nou hartuiti de catre ofiterii de securitate.

Oficialii orasului Beijing au organizat o conferinta de presa la ora stabilita pentru protest, in care purtatoarea de cuvant, Wang Hui, a declarat ca poporul chinez apreciaza stabilitatea si securitatea mai presus de toate. Asemenea declaratii apar frecvent din partea partidului-stat comunist, care mentine controlul absolut al Chinei si inabuse dizidenta sub pretextul mentinerii stabilitatii.

Cu toate acestea, in 2009 in China guvernul a inregistrat aproximativ 90 d emii de incidente violente majore. Ele sunt datorate in special abuzurilor oficialilor locali, produse de politica de exproprieri a regimului si de persecutiile conduse de regimul comunist impotriva miscarilor etnice, sau spirituale cum ar fi Falun Gong, crestinii romano catolici, uighuri, tibetani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe