Brexit: Marea Britanie aruncă pisica la UE - sursă din Downing street

Ministrul britanic de externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)

Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană în condiţiile acordului de Brexit al premierului Boris Johnson, deşi Parlamentul a complicat calendarul "divorţului", a declarat o sursă importantă din Downing Street, citată de Reuters.

„Acest lucru se termină cu ieşirea [din UE], iar acordul este cel obţinut de premier”, a afirmat sursa cu condiţia anonimatului. „Vom pleca cu un acord, cu acordul premierului.”

La întrebatrea când se va întâmpla Brexitul, dat fiind termenul limită din 31 octombrie, sursa a menţionat: „Parlamentul a preluat controlul.”

Deci vor exista alegeri înainte de Crăciun? „Poate”, a răspuns sursa. "Vom vedea."

Johnson a obţinut postul de premier promiţând să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană până la ultimul termen limită din 31 octombrie, după ce predecesoarea sa, Theresa May, a fost obligată să amâne data plecării. Parlamentul a respins acordul obţinut de May cu UE de trei ori, cu scoruri cuprinse între 58 şi 230 de voturi la începutul acestui an.

După mai bine de trei ani de când Regatul Unit a votat cu 52-48% în referendumul organizat pentru a vedea preferinţele publicului în ceea ce priveşte Brexitul, Regatul Unit aşteaptă ca UE să decidă cât de îndelungată ar trebui să fie ultima amânare pentru ieşirea din UE.

După ce Johnson a încheiat un acord de ultimă oră în urmă cu o săptămână la Bruxelles, parlamentul britanic a votat marţi 329 - 299 în favoarea celei de-a doua lecturi a proiectului de acord, dar a respins calendarul legislativ extrem de strâns.

Johnson a afirmat că depinde de UE să decidă dacă doreşte să amâne Brexit-ul şi cât timp.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că recomandă liderilor celor 27 de state membre ale UE să sprijine amânarea.

Discuţiile dintre Partidul Laburist din opoziţie şi Partidul Conservator al lui Johnson privind stabilirea unui calendar de adoptare a legislaţiei Brexit sunt în desfăşurare, a declarat miercuri o sursă a laburiştilor.