Bucharest Jazz Festival: În septembrie, Bucureştiul devine capitala jazzului în România

Jyvaskyla Big Band la Bucharest Jazz Festival, 2016
Jyvaskyla Big Band la Bucharest Jazz Festival, 2016 (Matias Makitalo)

Între 19-25 septembrie oraşul va răsuna pe ritmuri de jazz contemporan american, soul modern şi world music fusion la cea de-a V-a ediţie a Bucharest Jazz Festival

Noul director artistic al festivalului este celebra interpretă de jazz Teodora Enache, după ce mandatul de trei ani al muzicianului Lucian Ban a luat sfârşit.

Festivalul, desfăşurat în Piaţa George Enescu şi la Hanul Gabroveni va cuprinde 5 seri de concerte, în cadrul cărora vor urca pe scenă artişti naţionali şi internaţionali de renume - cântăreaţa de soul Lisa Simone, fiica celebrei Nina Simone, trupa unuia dintre cei mai erudiţi şi viscerali pianişti, The Kenny Werner Trio, şi neconvenţionalul percuţionist indian, Trilok Gurtu, în formula Trilok Gurtu Quartet - precum şi artişti aflaţi la debut. De asemenea, vor avea loc pe toată perioada festivalului evenimente conexe - expoziţii, conferinţe, proiecţii - ce vor pune sub o altă lumină întreaga industrie a muzicii jazz.

Lisa Simone la Bucharest Jazz Festival, 2016
Lisa Simone la Bucharest Jazz Festival, 2016 (Alexandre Lacombe)

Desfăşurat anual, Bucharest Jazz Festival este un eveniment de primă clasă, marca ARCUB, ce intenţionează să devină cel mai important eveniment de jazz al capitalei. Prin plasarea unui accent puternic pe sprijinirea scenei locale, Bucharest Jazz Festival este, în acelaşi timp, o punte între jazzul autohton şi cel de talie mondială şi o platformă pentru explorarea celor mai noi direcţii din jazzul contemporan. Misiunea lui este de a crea un mediu de excelenţă în muzica românească jazz şi de improvizaţie, prin facilitarea unor unelte şi practici profesionale la standarde înalte, care să sprijine viitoare colaborări între scena românească de jazz şi restul lumii.

ARCUB prezintă concerte de jazz începând cu anii ’90, când a fost înfiinţat ca Centru Cultural al Municipiului Bucureşti. În anii 2000, a iniţiat unul dintre primele festivaluri din oraş, sub numele Bucharest Jazzy Spring. Prezentând talente din jazzul local alături de muzicieni internaţionali de renume, Jazzy Spring a devenit o rampă de lansare pentru seria de concerte pe care le găzduieşte de atunci periodic în incinta clădirii art deco proaspăt restaurate din centrul Bucureştiului, în care se află sediul ARCUB. Anul 2011 a venit cu decizia de a crea un festival de vară, în aer liber, în Piaţa George Enescu din faţa Ateneului Român. Denumit ARCUB Open Air — Jazz, Blues & More de-a lungul primelor sale două ediţii, evenimentul se transformă în Bucharest Jazz Festival începând cu 2014, canalizându-se atât spre organizarea de concerte live de jazz, cât şi spre cea de evenimente conexe, ce se reunesc într-un program artistic bogat, catalizator pentru secolul XXI.