Bucureştiul pierde 2000 de tone de apă fierbinte pe oră. Ciucu, despre dezastrul din termoficarea Capitalei

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Epoch Times Romania)

Un grup de bucureşteni a organizat, joi, în faţa Primăriei Capitalei, un protest inedit. Cetăţenii au venit cu ligheane, reşou şi oală cu apă la ferestrele primarului Capitalei Gabriela Firea, pentru a-şi exprima nemulţumirea privind lipsa apei calde şi a căldurii în casele lor pe timpul iernii. Prezent la protest a fost şi Ciprian Ciucu, până ieri consilier general din partea PNL în cadrul Primăriei Capitalei, care a vorbit pentru Epoch Times România despre problemele existente în reţeaua de termoficare a Bucureştiului.

Ciucu a declarat că a realizat un calcul privind cantitatea de apă caldă care se pierde şi că rezultatele sunt şocante. Astfel, dacă la începutul mandatului Gabrielei Firea, se pierdeau aproximativ 1000 de tone de apă fierbinte pe oră, în sezonul rece, acum s-a ajuns la 2000 de tone/oră.

„Am făcut un calcul, e foarte interesant câtă apă se pierde.

La începutul mandatului Gabrielei Firea se pierdeau aproximativ 1000 de tone, vorbesc în sezonul rece, iarna – 1000 de tone de apă fierbinte, caldă deci scumpă şi tratată / oră.

Acum se pierd, după 3 ani şi jumătate de mandat Firea, s-au stricat şi mai mult, evident timpul a trecut şi s-au stricat şi mai mult conductele, se pierd 2000 de tone de apă caldă/oră, care se infiltrează în solul Bucureştiului şi care afectează infrastructura construită, inclusiv cea de patrimoniu.

Deci problemele sunt extrem de grave”, a precizat Ciprian Ciucu.

Consilierul PNL a adăugat că, în urma calculelor făcute, s-a ajuns la concluzia că apa fierbinte care se pierde şi se scurge în solul Bucureştiului, timp de 1 lună, ar putea umple vagoanele-cisternă ale unui tren lung de la Bucureşti la Viena.

„Am făcut noi un calcul. Imaginaţi-vă nişte cisterne, nişte vagoane-cisterne care merg pe calea ferată. Imaginaţi-vă că într-o lună de zile am putea să umplem un tren de la Bucureşti la Viena cu astfel de cisterne, cu apa fierbinte care se scurge în solul Bucureştiului.

Problema este foarte, foarte mare iar ceea ce noi vrem să facem este să o punem pe agenda primarului general astfel încât, şi asta este foarte important ceea ce spun acum, astfel încât în aprilie, după ce trece iarna şi suntem la început de primăvară – vară să avem un plan de investiţii care deja să fie bine pus la punct pentru a se face acele intervenţii care să reducă pierderile acestea şi să aducem situaţia sub control, după care să ne apucăm să planificăm efectiv salvarea sistemului de termoficare. Dar trebuie să aducem situaţia sub control şi fără investiţii nu are cum”, a precizat Ciprian Ciucu.

Întrebat cam cât timp ar lua pentru ca situaţia să fie adusă sub control şi cât timp ar necesita să se remedieze problemele existente în acest domeniu, consilierul PNL a răspuns:

„Acesta nu este un proiect pe care să îl rezolvi într-un an. Foarte realist vorbind, ar fi nevoie de două mandate de primar: 8 – 10 ani. Două mandate şi jumătate.

Vorbim despre o structură extrem de complexă care trebuie nu doar înlocuită ci trebuie cumva şi reproiectată şi redimensionată, pentru că aşa cum a fost creată de către comunişti la nişte capacităţi foarte mari care nu dau randament pe energie pentru că au fost proiectate să servească întreaga salbă de industrii din jurul Bucureştiului: IMGB, URBIS şi altele.

Noi trebuie s-o redimensionăm şi s-o reproiectăm şi să o înlocuim. Şi cine zice că o face într-un an – doi, minte.

E vorba de un plan pe mulţi ani de zile, cu fonduri alocate de primărie, fonduri europene, dacă mai putem obţine şi de la Guvern, inclusiv dacă putem atrage investitori.

E o problemă extrem de complexă de care trebuie să ne ocupăm. Dacă nu ne ocupăm de ea, aerul se va strica şi mai tare şi ne vor ustura gâtul şi ochii când ieşim pe stradă, ca în alte capitale din Asia şi Balcani. Nu vrem să ajungem acolo, totuşi”, a conchis liderul PNL.

Cât despre costul unor asemenea lucrări, Ciucu afirmă că, din punctul său de vedere, este vorba de sute de milioane de euro – spre un miliard, aproximativ bugetul pe un an al Bucureştiului.

Ciprian Ciucu a fost, până ieri, consilier în cadrul Consiliului General al Capitalei. Ieri, Ciucu a demisionat după ce a fost numit la şefia Agenţiei Funcţionarilor Publici.

Vă invităm să urmăriţi materialul video

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne