Bulgaria este acuzată că foloseşte violenţa împotriva refugiaţilor (presă)

(photos.com)

După ce a fost criticată de Bruxelles, Geneva şi organizaţii neguvernamentale pentru politica sa faţă de refugiaţi, Bulgaria a fost acuzată şi de organizaţia internaţională Human Rights Watch (HRW) că foloseşte violenţa împotriva imigranţilor, scrie vineri cotidianul sofiot Sega.

Potrivit HRW, poliţia de frontieră bulgară a folosit de repetate rânduri forţa pentru a obliga sirieni, afgani şi persoane de alte origini care doresc azil în Bulgaria să se întoarcă în Turcia.

Începând din noiembrie 2013, au fost semnalate 44 de asemenea cazuri, inclusiv ale unor grupuri mai mari de refugiaţi. Numărul persoanelor forţate să se întoarcă în Turcia se ridică la 519, se afirmă într-un raport ce urmează să fie prezentat săptămâna viitoare. HRW îndeamnă Sofia să pună capăt acestor practici interzise de convenţia cunoscută sub denumirea Dublin-2, care obligă ţara să accepte refugiaţi pe teritoriul său şi să îi cazeze în condiţii decente.

Acest apel al Human Rights Watch coincide cu ultimul incident semnalat de organizaţia europeană Border Monitoring. Potrivit acesteia, la 21 aprilie o femeie din Siria şi cei patru copii ai ei au fost bătuţi de poliţiştii bulgari şi obligaţi să se întoarcă în Turcia. Sirianca şi copiii săi, cu vârste între 10 şi 22 de ani, au traversat frontiera lângă localitatea Boliarovo. Potrivit femeii, ei au fost întâmpinaţi de poliţiştii bulgari care la început s-au comportat bine cu ei, le-au oferit apă şi le-au spus că îi vor duce într-o tabără de refugiaţi. Apoi însă i-au luat cu o maşină i-au dus la frontieră, unde au început să-i bată. Femeia susţine că nici copilul de 10 ani nu a scăpat de lovituri, iar ea a suferit o fractură la mână. Raia Apostolova de la Border Monitoring a declarat pentru postul naţional de radio bulgar că există peste 519 asemenea cazuri, inclusiv ale unor femei gravide, dintre care una a pierdut sarcina.

În urmă cu câteva luni, postul naţional de televiziune de la Sofia a filmat cu o cameră ascunsă pe unul dintre poliţiştii trimişi la frontieră care afirmă că au primit un singur ordin de la şefii lor: bătaie şi înapoi. 'Am întrebat: 'Cum adică bătaie, sunt femei, copii'. Mi-a răspuns: 'Aşa, veţi selecta, veţi da mai mult în bărbaţi'. Am spus: 'Cum să selectezi?'. Mi s-a răspuns: 'Bătaie şi înapoi' '.

Poliţia de frontieră bulgară a respins însă aceste acuzaţii. Potrivit Ministerului de Interne de la Sofia, la 21 aprilie nu ar fi avut loc niciun incident, aşa cum au semnalat organizaţiile neguvernamentale şi presa. Ministerul susţine că cele cinci persoane nu au reuşit să pătrundă pe teritoriul Bulgariei şi că poliţiştii bulgari nu au intrat în contact fizic cu ei. Potrivit versiunii ministerului, la data menţionată poliţiştii bulgari au observat pe teritoriul turcesc cinci persoane care se pregăteau să treacă graniţa. Oamenii legii şi-au chemat colegii turci care să reţină persoanele respective, care însă au avut un comportament agresiv, au aruncat cu pietre în direcţia patrulei bulgare şi apoi au oferit bani pentru a fi lăsate să treacă frontiera, mai scrie Sega.

Anul trecut, Bulgaria s-a confruntat cu un val de refugiaţi, în special din Siria. Afluxul s-a redus semnificativ după ce Sofia a trimis peste 1.200 de poliţişti din interiorul ţării să securizeze frontiera terestră cu Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe