Bulgaria: Protestatarii oferă apă şi flori poliţiştilor (presă)

(NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.06.2013

Pentru a cincea seară consecutiv, mii de manifestanţi au ieşit, marţi seară, pe străzile capitalei bulgare Sofia pentru a cere demisia guvernului, informează presa de miercuri. La începutul protestului, manifestanţii au oferit poliţiştilor sticle cu apă minerală şi flori, exprimându-şi astfel mulţumirea şi respectul faţă de oamenii legii. Ca şi în serile precedente, protestul de marţi a fost unul paşnic, soldându-se doar cu incidente minore.

Ziarul Sega informează despre declaraţia fără precedent difuzată marţi de sindicatul angajaţilor din Ministerul de Interne prin care poliţiştii se solidarizau cu protestatarii şi îi avertizau pe unii politicieni că nu se simt motivaţi să îi apere, făcând o clară referire la liderul partidului ultranaţionalist Ataka, Volen Siderov, care, luni, a provocat mulţimea de protestatari, vorbind prin portavoce în spatele unui cordon de jandarmi şi ascuns sub o masă ca să nu fie lovit de obiectele aruncate de manifestanţi. Politicianul a scăpat atunci nevătămat, dar alte trei persoane, inclusiv un parlamentar din partidul lui şi un cameraman au fost loviţi de pietre sau sticle. În seara de marţi, protestatarii au decis să nu treacă pe lângă sediul partidului Ataka ca să nu intre în scenariul lui Siderov, care în opinia lor vrea să-i discrediteze, însângerând protestele. Întreaga zi, prin reţelele de socializare s-a vehiculat îndemnul #ignorvolen, prin care oamenii au fost îndemnaţi să nu-i acorde nici un fel de atenţie ultranaţionalistului.

Cotidianul Trud publică două fotografii pe prima pagină, una cu copii care desenează pe asfaltul pieţei între sediul guvernului şi palatului prezidenţial, iar cealaltă cu Volen Siderov, ascuns sub masă. 'Cele două feţe ale protestului', este titlul ales de ziar.

Acelaşi ziar îl citează pe liderul partidului conservator GERB, Boiko Borisov, care a declarat marţi că formaţiunea sa va boicota parlamentul. Parlamentarii de centru-dreapta vor participa numai la şedinţele la care se discută noul cod electoral, a spus Borisov. Politicianul a mai declarat că îl va da în judecată pe liderul socialiştilor, Serghei Stanişev, pentru acuzaţiile la adresa sa că ar fi avut un trecut criminal.

Cotidianul 24 Ceasa scrie că premierul Plamen Oreşarski va anunţa miercuri la parlament un program în 10 - 15 puncte. Oreşarski se va angaja să întreprindă demersuri pentru îndeplinirea principalelor revendicări ale cetăţenilor şi mediului de afaceri. Programul se va referi la următoarele 6-8 luni, susţine publicaţia.

În ediţiile lor electronice, ziarele bulgăreşti informează despre decizia de miercuri dimineaţă a parlamentului bulgar prin care este anulată alegerea controversatului deputat Delian Peevski la şefia agenţiei naţionale de securitate. Această decizie luată vineri la propunerea premierului Plamen Oreşarski şi liderului socialist Serghei Stanişev a provocat protestele antiguvernamentale. Oamenii sunt revoltaţi că Peevski, un mogul de presă de 32 de ani, al cărui nume a fost implicat în mai multe scandaluri de corupţie, a primit acest post important. Propunerea a fost votată vineri, fără nici un fel de dezbateri, dar presa a dezvăluit ulterior că în ultima lună parlamentului a adoptat astfel de amendamente la legea pentru funcţionarea agenţiei de securitate care să facă posibilă alegerea lui Peevski, un om fără nici un fel de experienţă în serviciile secrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor