Bulgaria: Protestele antiguvernamentale s-au mutat pe litoral (presă)

(photos.com)

Protestele antiguvernamentale care au avut loc până acum în Bulgaria, în special în capitala Sofia, s-au mutat pe litoralul Mării Negre, informează presa sofiotă de marţi.

În primele pagini ale mai multor ziare poate fi văzută o fotografie a doi scafandri, soţ şi soţie, care ţin o pancartă cu inscripţia 'Demisia'. Cei doi au încercat luni să ajungă pe plaja din faţa reşedinţei guvernamentale Evksinograd din Varna, unde îşi petrec vacanţele parlamentarii şi miniştrii, dar au fost opriţi de o barcă a poliţiei de frontieră şi nevoiţi să se întoarcă pe o plajă vecină.

În acelaşi timp, peste 100 de protestatari s-au strâns, luni seară, în faţa intrării principale a reşedinţei Evksinograd, pentru a cere demisia guvernului, informează ziarul 'Trud'. Manifestanţii au primit permisiunea autorităţilor locale, dar cu condiţia să nu blocheze drumul principal E-87 (între Varna şi frontiera cu România). Cu toate acestea, după ora 19,00 manifestanţii au ieşit pe carosabil, blocând circulaţia timp de o oră. Nu s-a ajuns însă la confruntări cu forţele de ordine şi protestul s-a încheiat fără incidente.

Ziarul 'Sega' scrie că serviciul naţional de pază a lucrat luni la asigurarea unei ieşiri de urgenţă din reşedinţă, prin care oaspeţii să fie evacuaţi în cazul în care protestatarii iau cu asalt complexul şi situaţia iese de sub control. Cotidianul precizează că manifestanţii au două revendicări principale: demisia guvernului şi acces liber pentru cetăţeni până la parcul reşedinţei Evksinograd, un fost palat de vară al familiei regale bulgare.

Protestele continuă şi la Sofia, dar ele sunt de mai mică amploare faţă de lunile iunie şi iulie. În seara zilei de luni, în capitala bulgară s-au strâns câteva zeci de manifestanţi. Următorul mare protest la Sofia este programat pentru data de 4 septembrie, când parlamentarii se vor întoarce la serviciu după vacanţa de vară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe