Bullying-ul va fi recunoscut drept formă de violenţă în legislaţia R. Moldova

Violenţa fizică în şcoală a fost raportată de fiecare al treilea elev participant la o cercetare a UNICEF.
(Getty Images)

Noţiunea de bullying va fi reglementată şi recunoscută drept formă de violenţă în legislaţia Republicii Moldova. Totodată, vor fi introduse două principii noi fundamentale ale Educaţiei: nediscriminarea şi nonviolenţa.

În acest sens, deputaţii PAS Angela Munteanu-Pojoga şi Eugeniu Sinchevici au prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, un proiect de modificare a Codului educaţiei.

„Scopul proiectului este de a creşte nivelul de conştientizare asupra acestui fenomen”, a declarat deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga.

Eugeniu Sinchevici a subliniat că acest fenomen este unul foarte complex, şi atât profesorii cât şi administraţiile şcolilor nu ştiu cum ar trebui să procedeze în asemenea cazuri.

„Violenţa fizică în şcoală a fost raportată, practic, de fiecare al treilea elev participant la cercetarea UNICEF. Aceasta este o proporţie imensă şi semnalează o problemă gravă.

Proiectul de lege este doar un prim pas în redresarea situaţiei. Ceea ce facem noi astăzi este recunoaşterea problemei. În viitorul apropiat vom veni şi cu alte propuneri în ajutorul sănătăţii mintale a tinerilor”, a adăugat parlamentarul.

Potrivit ultimului raport prezentat de UNICEF, în Republica Moldova 86,8% din totalul elevilor claselor a VI-a – XII-a sunt afectaţi de bullying.