Bundestagul Germaniei susţine perspectiva europeană a R. Moldova

(Sean Gallup / Getty Images)

Joi seară, Bundestagul german a adoptat o rezoluţie de susţinere a perspectivei europene a Republicii Moldova.

În textul declaraţiei se menţionează că Republica Moldova a făcut paşi importanţi spre edificarea unui stat democratic, respectarea drepturilor omului şi a pluralismului de opinii. Potrivit rezoluţiei, acest lucru este valabil şi pentru reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, care trebuie continuate.

De asemenea, Bundestagul şi-a exprimat susţinerea pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere şi a solicitat Guvernului federal german să sprijine şi să aprofundeze asocierea politică şi integrarea economică a Republicii Moldova la UE.

Aflat în vizită de lucru la Berlin, în perioada 3-4 iulie, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, le-a mulţumit deputaţilor germani care au votat rezoluţia pentru acest semnal important de susţinere şi a solicitat sprijinul Bundestagului pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în regim prioritar. „Germania este un partener important pentru ţara noastră, iar în această perioadă avem nevoie mai mult ca niciodată de solidaritatea partenerilor externi. Suntem interesaţi ca un număr cât mai mare de ţări să ratifice Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE, într-un ritm accelerat”, a subliniat şeful Legislativului.

În Germania, Igor Corman a avut întrevederi cu reprezentanţii celor mai mari fracţiuni parlamentare din Bundestag, care formează coaliţia de guvernare, respectiv Ulla Schmidt, vicepreşedintele Bundestagului, Günther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Axel Schäfer, vicepreşedintele fracţiunii Partidului Social Democrat, Bärbel Kofler, membru al fracţiunii Partidului Social Democrat, Harald Berwanger, şeful Biroului Partidului Social Democrat din Parlamentul European, Andreas Schockenhoff, vicepreşedintele fracţiunii Uniunii Creştin Democrate, Manfred Grund, deputat, preşedintele Forumului germano-moldovenesc, Hans Michelbach, deputat în Bundestag.

Alte subiecte abordate în cadrul discuţiilor s-au referit la situaţia internă din R. Moldova şi evoluţiile din regiune.

Deputaţii germani au felicitat cetăţenii moldoveni cu ocazia ratificării Acordului de Asociere şi au menţionat că Bundestagul va ratifica Acordul în toamnă, dând asigurări că vor depune toate eforturile pentru ca subiectul dat să fie introdus pe ordinea de zi a legislativului imediat după revenirea din vacanţă.

Tot la Berlin, şeful Legislativului a participat, în joi seară, la dezbaterea publică organizată de Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung pe tema „Perspective pentru Republica Moldova”. Igor Corman a vorbit despre ultimele realizări ale R. Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană şi ratificarea Acordului de Asociere la UE. Un subiect aparte la care s-a referit preşedintele Parlamentului a ţinut de implementarea Agendei de Asociere şi valorificarea sprijinului oferit de Uniunea Europeană pentru modernizarea ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe