Bustul lui Nicolae Titulescu, expus în Parlamentul European

Clădirea Parlamentului European din Strasbourg.
Clădirea Parlamentului European din Strasbourg. (JOHANNA LEGUERRE / AFP / Getty Images)

Bustul fostului diplomat român Nicolae Titulescu a fost dezvelit, marţi, la Parlamentul European, fiind expus permanent, alături de statui ale altor personalităţi ale continentului european.

Jim Higgins, chestor al Parlamentului European, a afirmat că amplasarea bustului lui Nicolae Titulescu în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles este un eveniment "deosebit de istoric şi de simbolic". "Acest bust a fost în mai multe capitale europene şi acum îşi găseşte un cămin permanent, aici, în Parlamentul European", a menţionat Jim Higgins.

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că ceremonia de dezvelire a bustului lui Titulescu reprezintă "un eveniment foarte important" care marchează începutul unei campanii de promovare a României.

În cadrul ceremoniei a ţinut un discurs şi fostul prim ministru Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Nicolae Titulescu, cea care a donat Parlamentului European bustul fostului diplomat român.

Nicolae Titulescu este "o personalitate care pentru România reprezintă un simbol al acestei legături extraordinare între România şi Europa". "Filosofia sa era că Europa trebuie să se regăsească în România (...), dar şi că Europa fără România nu poate exista. A fost un soldat al păcii, acesta a fost mesajul pe care l-a transmis întotdeauna", motiv pentru care îşi are locul în "galeria marilor personaje ale istoriei şi vieţii europene", a susţinut Adrian Năstase.

Realizatorul bustului din bronz al fostului diplomat român şi preşedinte al Ligii Naţiunilor Nicolae Titulescu (1882-1941) este artistul Doru Drăguşin.

Sculptorul a dezăluit că are o legătură specială cu fostul diplomat, întrucât s-a născut în localitatea Nicolae Titulescu din judeţul Olt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe