Calendarul zodiacal chinezesc - comoara Chinei

Cele 12 animale care reprezinta cei 12 ani ai zodiacului chinez
Cele 12 animale care reprezinta cei 12 ani ai zodiacului chinez (Zhiching Chen/Epoch Times)

Calendarul chinezesc, ca şi horoscopul cu care este intercorelat, este o componentă importantă a culturii Chinei antice. Chinezii au toate motivele să fie mândri de aceste comori, de care s-au folosit toţi de-a lungul secolelor şi mileniilor, de la ţăranii simpli la împăraţi. Cu toate că ştiinţa modernă se grăbeşte deseori să le eticheteze ca mituri şi fabule, calendarul chinezesc are la bază o teorie ştiinţifică raţională.

Există trei tipuri de sisteme de calendare: solar, lunar şi solar-lunar. Calendarul solar se referă la rotaţia Pământului în jurul Soarelui de un an. Calendarul Lunar reprezintă ciclul selenar - o lună. Anul lunar este mai scurt decât anul solar cu aproximativ 11 zile. Calendarul antic chinez este un calendar solar-lunar. Lunile erau identificate în conformitate cu ciclul lunii - de la lună nouă la lună nouă, iar anii erau stabiliţi conform calendarului solar. Pentru a potrivi lunile la anul solar, aproximativ în fiecare al treilea an se adauga o lună bisectă sau a 13-a. Chinezii numesc de obicei calendarul lor antic "lunar" sau "agricol".

Calendarul chinezesc se spune că a fost compus în epoca dinastiei Xia (c. 2070-1765 ani i.e.n.). La baza acestuia au stat observaţiile asupra corpurilor cereşti, planetelor şi meridianelor celeste, eclipticei, etc.

12 animale

12 animale ale calendarului zodiacal chinezesc au fost alese, conform legendei, de către zei pentru a reprezenta cei 12 ani, care se repetă ciclic. Cele 12 animale se succed după cum urmează: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul.

12 animale, care reprezintă anii în China, de asemenea, serveau ca amintire pentru vechii chinezi, despre importanţa bunei planificări a timpului şi a vieţii. În acelaşi timp, ştiinţa despre cele 12 animale era strâns legată de convingerile despre relaţia dintre om şi univers.

Legatura Celestă

Un aspect important al calendarului chinezesc este ciclul de 60 de ani. Acesta constă într-o combinaţie de 10 Ţian-Gan (trunchiuri cereşti) cu cele 12 Di-Zhi (ramuri pământeşti). Trunchiurile cereşti sunt cele cinci elemente de bază - lemn, foc, pământ, metal, apa - combinate cu cele 2 principii de bază ale filosofiei chineze - Yin şi Yang. Ramurile pământeşti sunt semnele zodiacale.

Potrivit teologiei Chinei antice, cele 5 elemente - metal, lemn, apa, foc, pământ - sunt lucruri din care este construit întregul Univers. Proprietăţile şi interacţiunea lor definesc caracteristicile tuturor lucrurilor şi fenomenelor. Toată materia tinde să fie în armonie cu natura şi cele 5 elemente condiţionează echilibrul între toate materiile şi energiile.

Trunchiuri cereşti

Element şi energia

1

” Jia

Lemn Yang

2

ä¹™ Yi

Lemn Yin

3

丙 Bin

Foc Yang

4

丁 Ding

Foc Yin

5

戊 Wu

Pământ Yang

6

å·± Ji

Pământ Yin

7

庚 Geng

Metal Yang

8

è¾› Xin

Metal Yin

9

壬 Ren

Apa Yang

10

癸 Gui

Apa Yin

Ramuri Pamânteşti

Element şi energia

Animal

Luna

Ora zilei

1

子 Zi

Apa Yang

Şobolan

Decembrie

23-1

2

丑 Chou

Pământ Yin

Taur

Ianuarie

1-3

3

寅 Yin

Lemn Yang

Tigru

Februarie

3-5

4

卯 Mao

Lemn Yin

Iepure

Martie

5-7

5

è¾° Chen

Pământ Yang

Dragon

Aprilie

7-9

6

å·³ Si

Foc Yin

Şarpe

Mai

9-11

7

午 Wu

Foc Yang

Cal

Iunie

11-13

8

未 Wei

Pământ Yin

Capra

Iulie

13-15

9

” Shen

Metal Yang

Maimuţa

August

15-17

10

e…‰ You

Metal Yin

Cocoş

Septembrie

17-19

11

戌 Xu

Pământ Yang

Câinele

Octombrie

19-21

12

亥 Hai

Apa Yin

Porc

Noiembrie

21-23

Pentru a înţelege cum lucrează un ciclu, asociem trunchiurile şi ramurile în conformitate cu numerele lor. Luăm primul trunchi ceresc şi prima ramura pământească — (1,1). Acesta este primul an calendaristic de 60 de ani. Apoi vine anul (2,2), şi aşa mai departe până la (10,10) - şi se încheie trunchiurile, aşa că o luăm de la început: combinaţia va fi (1,11), iar anul viitor — (2,12). De această dată se termină ramurile şi vom începe cu prima ramură, în acelaşi timp continuând numerotarea trunchiurilor — (3,1). Şi aşa trec 60 de ani, timp în care se trece prin 6 cicluri de trunchiuri cereşti şi 5 cicluri de ramuri pământeşti. Al 61 an va fi din nou (1,1), începând un nou ciclu de 60 de ani.

Combinaţia dintre trunchiuri cereşti şi ramuri pământeşti, animalul, elementul caracteristic şi simbolul Yin şi Yang formează "climatul" fiecărui an.

Se spune că în anul Yin, oameni folosind resursele şi puterea acumulate, trebuie să se concentreze pe realizarea afacerilor iniţiate. Iar în anul Yang se recomandă a începe afaceri noi, a se mişca mai departe şi ridica mai sus.

Folosind calendarul chinezesc, putem calcula efectul elementelor la momentul naşterii unei persoane. Trunchiurile cereşti şi ramurile pământeşti specifice anului vizat, vor deveni componentele cosmice ale omului. Prin urmare, ştiind compoziţia celor 5 elemente, care definesc viaţa noastră şi luând în considerare legile de interacţiune a acestor elemente, legile de schimbare în timp, vechii chinezi preziceau evenimente viitoare ale vieţii umane sau destinul ţării, dinastiei. Cu ajutorul calendarului chinezesc, în China se determină ziua norocoasă pentru expediţii, căsătorii sau încoronarea noului împărat, etc.

Calendarul chinezesc era utilizat şi în armată. Conducătorul renumit de oşti şi primul-ministru din perioada a Trei Regate (220-280), Zhuge Liang, datorită cunoştinţelor excelente în astrologie, horoscop şi calendaristică, legilor de mişcare ale corpurilor cereşti, a anticipat în timpul războiului acţiunile comandanţilor inamici şi, uneori, cu un număr de oşti mai modest a putut învinge adversarul mai puternic.

Ştiinţa calendarului chinezesc, de asemenea, presupune că cosmosul şi omul sunt strâns corelate. În funcţie de modificările în poziţia corpurilor cereşti, se petrec şi schimbări în evenimentele de pe Pământ. Schimbarea dinastiilor, căderea regatelor, perioade prospere sau războaie prelungite, toate au motivele lor. Potrivit unei concepţii populare din China antică, când în societate predomina pacea şi virtutea, atunci şi ţara va avea prosperitate şi fericire; iar când oamenii încep să aibă grijă doar de buzunarele lor, se pot întâmpla dezastre naturale sau poate începe războiul.

Calendarul chinezesc, combinând aspectul ştiinţific şi moral, este o pagină deosebită a culturii acestei minunate ţări. Anul 2011, care după calendarul chinezesc începe pe 3 februarie, este anul 28 din ciclul de 60 de ani, cu o combinaţie de trunchiuri cereşti şi ramuri pământeşti Xin - Mao.

În schimbul Tigrului metalic galben, în 2011 vine un nou simbol — Iepurele. La fel ca Tigrul, acesta va fi turnat din metal de culoare aurie (sau alb, conform altor surse).

Conform legendei vechi, anul Iepurelui, aduce oamenilor o perioadă paşnică în care domină o atmosferă de prietenie şi înţelegere reciprocă. Acest an este ideal pentru planificare strategică, stabilirea priorităţilor şi stabilirea fundamentelor pentru viitoarele victorii. Iepurele este caracterizat prin timiditate, de aceea dinamismul şi întreprinderea acţiunilor decisive - evident, nu sunt pe placul lui. În loc de o voinţă puternică, el preferă dialogul liniştit şi sincer între aderenţii săi, şi oferă de asemenea suport în dezvoltarea artelor şi ştiinţelor.

Adevărul este că experienţa arată că iepurele nu este atât de paşnic, cum se vorbeşte. Dat fiind că nu o dată în timpul domniei sale, pământul a fost martor la diverse calamităţi globale şi locale, invazii militare şi schimbări de regimuri, catastrofe mari şi accidente. Cu toate acestea, şi aceste lucruri, în conformitate cu învăţăturile din calendarul chinezesc, au propriile motive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură