California anunţă al cincilea caz de variola maimuţei la copii, în SUA

Teste în eprubete, etichetate cu "Variola Maimuţei pozitiv sau negativ"
Teste în eprubete, etichetate cu "Variola Maimuţei pozitiv sau negativ" (Dado Ruvic/Reuters)

Se presupune că al cincilea copil are variola maimuţei în Statele Unite, de când au fost raportate primele două cazuri la copii în ţară, în luna iulie.

Oficialii din domeniul sănătăţii din California au anunţat, marţi, cel mai recent caz prezumtiv de variolă la un copil din Long Beach, la patru zile după ce oficialii din domeniul sănătăţii din Indiana au confirmat că doi copii din acest stat au avut, de asemenea, rezultat pozitiv la teste.

Luna trecută, un alt copil mic din California a fost testat pozitiv pentru variola maimuţei, precum şi un copil rezident al unei ţări străine care era în trecere prin Washington D.C., ceea ce a dus numărul total al cazurilor din SUA la cinci copii.

Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din Long Beach (DHHS) desfăşoară o anchetă de depistare a contacţilor şi a declarat pentru The Epoch Times că nu a avut alte informaţii despre aceste eforturi începând de marţi.

"Rezultatele preliminare ale testelor indică faptul că acest copil a fost testat pozitiv pentru ortopoxvirus. Teste suplimentare vor fi efectuate la Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) pentru a confirma variola maimuţei", a precizat DHHS din Long Beach într-un comunicat.

Copilul a fost simptomatic şi este acum recuperat, potrivit departamentului californian, care a precizat, având în vedere diagnosticul, că variola maimuţei poate fi răspândită şi prin "ţinerea şi hrănirea" copilului.

"Acest lucru ne reaminteşte că toată lumea, indiferent de vârstă sau de orientarea sexuală, poate contracta variola maimuţei dacă intră în contact cu virusul", a precizat DHHS din Long Beach.

Cazuri de variola maimuţei la copii în Indiana

Noul caz din California vine la câteva zile după ce Departamentul de Sănătate din Indiana (IDOH) a raportat două cazuri la copii din totalul de 45 de cazuri noi confirmate între 18 iunie şi 28 iulie.

IDOH a declarat că nu va publica informaţii suplimentare despre aceste cazuri din cauza confidenţialităţii pacienţilor.

"La fel ca multe alte state, Indiana a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de variola maimuţei în ultima lună. Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă printr-un scurt contact ocazional, dar este important să ne amintim că oricine poate fi afectat dacă este un contact apropiat al unui caz pozitiv", a declarat într-o declaraţie Dr. Kris Box, comisarul de stat pentru sănătate.

Ea a încurajat rezidenţii care cred că au fost expuşi sau care dezvoltă simptome să contacteze un furnizor de servicii medicale.

În ghid, CDC a declarat că, în cazul în care copiii au fost expuşi la persoane cu variola maimuţei, aceştia pot fi eligibili pentru profilaxia post-expunere (PEP) cu vaccinare, imunoglobulină sau medicamente antivirale.

PEP este cunoscută în mod obişnuit pentru utilizarea sa ca medicaţie antivirală de urgenţă pentru a preveni infecţia cu HIV şi este luată în mare parte de către bărbaţii homosexuali şi bisexuali. Cu toate acestea, tratamentul de primă linie pentru copii este antiviralul Tecovirimat, utilizat în mod obişnuit pentru variolă.

Răspândirea în gospodării

În focarul din 2022, variola maimuţei s-a răspândit în principal prin activitatea sexuală a bărbaţilor homosexuali şi bisexuali, dar nu este considerată de obicei de către oficialii din domeniul sănătăţii ca fiind o boală cu transmitere sexuală.

CDC şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au declarat că virusul se poate răspândi, de asemenea, prin intermediul lenjeriei de pat şi al hainelor contaminate.

Având în vedere că al cincilea copil a contractat acum variola maimuţei, probabil în cadrul unei gospodării, Long Beach DHHS a numit alte obiecte de uz casnic care ar putea răspândi virusul, cum ar fi ceştile, prosoapele şi ustensilele.

Din acest motiv, departamentul a precizat că persoanele care au variola maimuţei ar trebui să evite contactul cu membrii gospodăriei în care trăiesc şi să urmeze îndrumările CDC pentru a limita transmiterea în casă.

"În cazul copiilor, oamenii sunt sfătuiţi să reducă la minimum numărul de îngrijitori şi să limiteze interacţiunea dintre fraţi, inclusiv schimbul de jucării, îmbrăcăminte, lenjerie şi lenjerie de pat. De asemenea, este important ca persoana infectată să limiteze interacţiunile cu animalele de companie din casă", a precizat DHHS Long Beach.

CDC a oferit îndrumări extinse privind controlul infecţiei în gospodărie pentru a informa persoanele cu variola maimuţei în legătură cu modul în care trebuie să se izoleze, inclusiv să nu se angajeze în "activităţi sexuale care implică un contact fizic direct".

La fel ca şi în cazul COVID-19, persoanele cu variola maimuţei ar trebui să se izoleze de ceilalţi membri ai gospodăriei şi să cureţe spaţiile comune în mod corespunzător până la momentul în care orice "erupţie cutanată a dispărut complet, crusta a căzut şi s-a format un strat proaspăt de piele intactă".

Răspândirea dincolo de comunitatea LGBT

Creşterea la cinci cazuri la copii vine după ce un oficial de rang înalt al OMS a avertizat că variola maimuţei se va răspândi probabil dincolo de populaţia LGBT.

Dr. Catherine Smallwood, oficial superior de urgenţă la OMS, a declarat pentru CNBC, în iulie, că "nu ar trebui să ne aşteptăm" ca variola maimuţei să rămână doar în cadrul demografic al "bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi".

Experţii şi oficialii din domeniul sănătăţii încă se confruntă cu evoluţia variolei maimuţei de la o boală endemică limitată, în principal la Africa, unde este răspândită de animale, la vectorul actual al epidemiei din 2022, care se răspândeşte în principal prin intermediul activităţii sexuale a bărbaţilor homosexuali şi bisexuali, potrivit unui important studiu de specialitate.

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical la Casa Albă şi director al Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, a declarat că oficialii din domeniul sănătăţii trebuie să ajungă la o mai bună înţelegere ştiinţifică a actualului focar de variola maimuţei.

De asemenea, el a afirmat că intervenţii rapide şi acţiuni de sensibilizare a comunităţii LGBT, care este cea mai expusă riscului de a contracta virusul, sunt "absolut" necesare pentru a combate virusul.

Numărul cazurilor de variolă în Statele Unite depăşeşte în prezent 5.800 de la apariţia primului caz în luna mai. Luna trecută, OMS a declarat epidemia de variola maimuţei o "urgenţă" de sănătate publică.