Canada a trimis virusul mortal Nipah la Wuhan. Om de ştiinţă: Chinezii au efectuat "cele mai periculoase cercetări"

Lucrători în interiorul laboratorului P4 din Wuhan, provincia Hubei, China, la 23 februarie 2017.
Lucrători în interiorul laboratorului P4 din Wuhan, provincia Hubei, China, la 23 februarie 2017. (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

Un om de ştiinţă american a declarat recent, în cadrul unei audieri în Senatul SUA, că cercetările sale oferă dovezi că Institutul de Virologie Wuhan a efectuat cercetări de biologie sintetică asupra virusului mortal Nipah. Unii oameni de ştiinţă îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că virusurile Nipah şi Ebola au fost trimise de Canada către un laborator potenţial implicat în astfel de cercetări.

"Virusul Nipah este un virus mai mic decât SARS2 [virusul care provoacă COVID-19] şi este mult mai puţin transmisibil. Dar este unul dintre cele mai mortale virusuri, cu o letalitate mai mare de 60%. Este de 60 de ori mai letal decât SARS2", a declarat Dr. Steven Quay, un medic-cercetător din Seattle, în faţa unei subcomisii a Senatului, în cadrul unei audieri din 3 august.

Dr. Steven Quay, care a făcut parte anterior din Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford timp de aproximativ un deceniu, a mai dezvăluit că activitatea care a vizat Nipah în laboratorul Wuhan nu a fost efectuată în instalaţii de nivel 4 de biosecuritate (BSL-4), care au cel mai înalt nivel de biosecuritate, ci mai degrabă în instalaţii BSL-2 sau BSL-3 cu protocoale de siguranţă mai scăzute.

"Aceasta este cea mai periculoasă cercetare pe care am întâlnit-o vreodată", a declarat cercetătorul.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Epoch Times, Dr. Steven Quay a declarat că acordurile internaţionale interzic biologia sintetică pe anumiţi viruşi letali, cum ar fi Nipah şi Ebola. Biologia sintetică presupune crearea sau reproiectarea entităţilor şi sistemelor biologice. Un exemplu de biologie sintetică este cercetarea de tip "gain-of-function" (câştig de funcţie), care presupune creşterea nivelului letal sau a transmisibilităţii agenţilor patogeni.

Laboratorul Naţional de Microbiologie din Canada (NML) din Winnipeg a trimis mostre de virusuri Nipah şi Ebola către Institutul de Virologie Wuhan în martie 2019, după ce a primit o cerere din partea laboratorului chinez. Expedierea a fost aranjată de cercetătoarea de origine chineză Xiangguo Qiu, care lucra la NML la acea vreme, cu permisiunea superiorilor săi. Qiu şi soţul ei, Keding Cheng, au fost subiecţii unui raid al Royal Canadian Mounted Police la laborator în iulie 2019 şi au fost ulterior concediaţi din motive nedezvăluite.

Quay a declarat că cercetarea sa s-a bazat pe examinarea informaţiilor de la primii pacienţi COVID-19 pe care China le-a încărcat în bazele de date internaţionale şi pe descoperirea a "20 de contaminanţi neaşteptaţi" care nu se aşteptau să se găsească în specimenele umane, inclusiv virusul Nipah şi alte materiale, cum ar fi genele de caprifoi. El a spus că aceste materiale au fost, probabil, conţinute în specimene din cauza contaminării încrucişate de la alte cercetări la Institutul de Virologie Wuhan.

Potrivit lui Quay, cu excepţia virusului Nipah, celelalte 19 elemente pe care el şi colaboratorii săi le-au găsit şi care "nu ar trebui să se afle într-un om" au fost publicate în lucrări ştiinţifice de către Institutul de Virologie Wuhan, institutul explicând activitatea pe care o desfăşurau cu genele caprifoiului sau cu virusurile de cal, de exemplu.

"Astfel, 19 dintre descoperirile noastre au fost validate că testam cu exactitate ceea ce se întâmplase în laborator în cei doi ani anteriori. Dar un lucru pe care nu l-au publicat a fost această lucrare cu virusul Nipah. Nu există nicio publicaţie în acest sens", a explicat el.

Quay a spus că tulpina virusului Nipah pe care au găsit-o nu era aceeaşi cu cea pe care Canada a trimis-o la Institutul de Virologie Wuhan.

Joe Wang, care a condus anterior un program de dezvoltare a unui vaccin împotriva SARS în Canada, în cadrul uneia dintre cele mai importante companii farmaceutice din lume, spune că este îngrijorător ca Ottawa să trimită mostre de virus unui laborator care se ocupă cu astfel de cercetări.

"Cel puţin, Institutul de Virologie Wuhan ar putea folosi eşantioanele trimise de Canada în scopuri comparative cu cercetările de biologie sintetică asupra celeilalte tulpini Nipah", a declarat Wang, care este în prezent preşedinte al NTD Television Canada, un organ de presă afiliat la The Epoch Times.

Bernard Massie, un cercetător în domeniul virologiei care s-a pensionat de la Consiliul Naţional de Cercetare al Canadei în calitate de director general interimar, a declarat că s-ar "gândi de două ori" înainte de a trimite mostre de virus mortal către Institutul de Virologie Wuhan. El a precizat că, având în vedere tehnologia de astăzi, este de asemenea practic pentru laboratoare să îşi construiască propriile secvenţe de virusuri, dar acest lucru necesită mai mult efort.

"Cu siguranţă este mult mai rapid să obţii un izolat viral decât să îl construieşti de fiecare dată. Este mai convenabil", a declarat Massie într-un interviu.

The Epoch Times a contactat Agenţia de Sănătate Publică din Canada (PHAC), care se ocupă de NML, dar agenţia nu a oferit niciun comentariu în legătură cu descoperirile lui Quay. Un purtător de cuvânt a declarat într-un e-mail: "Toate transferurile de la NML respectă protocoale stricte, inclusiv cerinţele prevăzute de Legea privind agenţii patogeni şi toxinele umane, Legea privind transportul de mărfuri periculoase, Standardul canadian de biosecuritate şi procedurile standard de operare ale NML".

Documentele interne ale NML publicate de Parlament arată că, atunci când un manager al NML a întrebat de ce Institutul de Virologie Wuhan a cerut laboratorului probe de virus, un membru al personalului a spus că, din punct de vedere istoric, a fost mai uşor să se obţină material de la NML în comparaţie cu laboratoarele din SUA şi că laboratoarele din apropiere nu au capacitatea de a expedia astfel de probe.

În timpul unei reuniuni a unei comisii parlamentare din martie 2021, membrii Parlamentului au cerut explicaţii conducerii superioare a LNM cu privire la motivul pentru care laboratorul a permis expedierea virusurilor Nipah şi Ebola către Institutul de Virologie Wuhan.

Directorul general ştiinţific interimar al NML, Guillaume Poliquin, a afirmat în faţa parlamentarilor că laboratorul a trimis probele la Institutul de Virologie Wuhan doar după ce a primit asigurări că nu va avea loc nicio cercetare de tip "gain-of-function".

Deputatul conservator John Williamson a declarat în replică faptul că nu se poate avea încredere în cuvântul unui laborator chinez de stat, deoarece regimul chinez "are un istoric de furt şi minciuni".

NML

Înainte de a fi înlăturată de la NML, Qiu a călătorit de mai multe ori la Institutul de Virologie Wuhan, ajutând la instruirea personalului din laborator în ceea ce priveşte nivelul 4 de biosecuritate.

De asemenea, Qiu a colaborat şi a publicat lucrări cu cercetători militari chinezi, inclusiv cu general-maiorul Chen Wei din cadrul Armatei Populare de Eliberare.

Qiu şi Cheng, împreună cu un grup de studenţi chinezi, au fost escortaţi de la NML în iulie 2019, pe fondul unei anchete a poliţiei. Cei doi au fost concediaţi în mod oficial din laborator în ianuarie 2021.

Guvernul federal canadian a refuzat să ofere detalii despre motivul pentru care Qiu şi Cheng au fost concediaţi, invocând preocupări legate de confidenţialitate şi securitate naţională. Acest lucru a fost contestat de partidele de opoziţie, parlamentarii din Camera Comunelor emiţând un ordin în Parlamentul precedent prin care cereau Guvernului să dezvăluie informaţiile.

Guvernul l-a acţionat în instanţă pe preşedintele Camerei, încercând să reţină documentele, apoi a renunţat la proces odată ce au fost convocate alegeri la 15 august şi Parlamentul a fost dizolvat.