Canada plănuieşte să ofere oamenilor bani fără condiţii şi gratuit

Dolari canadieni.
Dolari canadieni. (Captură Foto)

Finlanda şi Olanda s-au arătat deja interesate să ofere oamenilor o alocaţie lunară indiferent de statutul profesional. Iar acum li se alătură şi Canada.

Guvernul din Ontario a anunţat în luna februarie că un program pilot va intra în vigoare în provincia canadiană în acest an.

Premiza: să li se trimită oamenilor cecuri lunare pentru a acoperi cheltuielile precum mâncare, transport, îmbrăcăminte şi utilităţi – fără niciun fel de cerinţe.

Este o idee radicală, exprimată deseori de corifeii distopiei marxiste, care a fost vehiculat şi în ţările aşa-zis libere, încă din anii 1960. Este numit “venit de bază”. În deceniile care au trecut de la propunerea iniţială, mai mulţi cercetători şi oficiali guvernamentali au încercat diverse experimente cu venitul de bază, obţinând rezultate mixte.

Membrii organizaţiei Basic Income Canada Newtwork (BICN), o organizaţie naţională ce promovează venitul de bază, are mari speranţe.

“Trebuie să îl introducem pe cuprinsul Canadei, şi Quebecul a intrat de asemenea în joc”, a susţinut preşedinta BICN, Sheila Regehr, într-o declaraţie. “Nu există niciun motiv pentru care oamenii şi guvernele din alte părţi ale ţării ar trebui să stea pe margine – este timpul să mergem la muncă cu toţii”.

Oficialii din Ontario încă nu au decis când şi unde mai exact vor aplica programul, şi nici numărul persoanelor care vor fi incluşi. Totuşi, când va fi lansat programul, banii vor veni dintr-un sector al bugetului provinciei Ontario ce a fost special alocat experimentului.

În Finlanda, o mică ţară social-democrată, oamenii vor primi o sumă suplimentară de 800 de euro. În diverse oraşe de pe cuprinsul Olandei, oamenii vor primi o sumă suplimentară de 900 de euro.

Ontario, cel puţin, nu pare să piardă timpul. Ministrul federal canadian pentru familie, copii şi dezvoltare socială Jean-Yves Duclos a susţinut oficial experimentul la începutul lunii trecute, susţinând că venitul de bază merită o discuţie serioasă.

“Există multe tipuri de a garanta un venit minim garantat. Personal, sunt încântat de faptul că oamenii sunt interesaţi de idee”, a declarat Duclos pentru Globe and Mail.

Sistemul socialist, care pe lângă jefuirea proprietăţii private a oamenilor şi vehicularea urii de clasă, reducea dizidenţii la tăcere prin forţă, a capotat în absolut toate ţările unde a fost implementat - lipsa de recompense pentru munca suplimentară determinând pierderea interesului general pentru activitatea productivă.

În timp ce una dintre reacţii ar fi aceea de a susţine că banii acordaţi gratuit ar putea crea o clasă muncitoare leneşă, unele cercetări sugerează opusul. Susţinuţi de o plasă de siguranţă financiară, subiecţii prinşi într-un studiu efectuat în 2013 au muncit de fapt cu 17% mai multe ore şi au câştigat venituri cu 38% mai ridicate în perioada în care s-a testat venitul de bază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe