Canalul regimului chinez CGTN cere Franţei să-i permită să difuzeze, după ce a fost blocat în Marea Britanie

Un politist chinez în faţa unui ecran cu LED-uri din Piaţa Tiananmen in Beijing, China.
Un politist chinez în faţa unui ecran cu LED-uri din Piaţa Tiananmen in Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Canalul de ştiri al regimului comunist chinez cere autorităţii franceze de supraveghere a presei permisiunea de a continua difuzarea în Europa, după ce o agenţie britanică a ridicat licenţa de transmisie canalului CGNT la începutul acestei luni.

Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA) din Franţa a confirmat, duminică, pentru Financial Times (FT) că examinează o cerere a canalului CGTN, depusă în decembrie.

Citiți și Emisiuni emblematice ale BBC, finanţate de o firmă chineză ce are legături cu aparatul de securitate

Autoritatea de reglementare britanică Ofcom a revocat licenţa CGTN în urma unei anchete care a concluzionat că postul nu avea „responsabilitate editorială” cu privire la conţinutul pe care îl difuza, fiind patronat de canalul CCTV aparţinând regimului comunist, lucru care făcea imposibilă continuarea funcţionării în Marea Britanie, care nu permite canale de televiziune tutelate politic.

Spre deosebire de Marea Britanie, Franţa nu are nicio lege care interzice mass-media controlate politic.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al agenţiei de supraveghere al Franţei a declarat pentru FT că va efectua „analize suplimentare”, în lumina hotărârii Ofcom.

Citiți și Canalul mass media oficial din Hong Kong renunţă la difuzarea programlor BBC, după o măsură similară a Chinei

CGTN îşi lansase hub-ul european la Londra în urmă cu mai puţin de doi ani.

Reţeaua speră că Franţa îi va permite să rămână în Europa în conformitate cu regulile subliniate într-un tratat vechi de zeci de ani semnat de Consiliul Europei, o organizaţie paneuropeană de 47 de membri la care sunt membri Franţa, Marea Britanie şi China.

Tratatul prevede că un radiodifuzor internaţional poate difuza în orice ţară membră atâta timp cât intră sub jurisdicţia unui membru. Dacă CSA stabileşte că CGTN intră sub jurisdicţia sa, ar putea acorda reţelei permisiunea de a continua să difuzeze în Marea Britanie, deoarece tratatul nu este afectat de Brexit.

Citiți și China interzice brusc BBC World News, după ce Marea Britanie a retras licenţa CGTN

Decizia luată de Ofcom a crescut tensiunile între China şi Marea Britanie şi a produs probleme altor ţări europene.

Mai mulţi distribuitori care difuzează CGTN în Germania au încetat temporar să difuzeze canalul. Între timp, canalul este încă disponibil pentru streaming online.

Ca răspuns la decizia Ofcom, Administraţia Naţională de Radio şi Televiziune a Chinei a anunţat la începutul acestei luni că interzice difuzarea BBC World News în China şi Hong Kong.

Citiți și Partidul Comunist Chinez intenţionează să-şi deschidă un birou de televiziune la Bruxelles

Într-o declaraţie, directorul general al BBC, Tim Davie, a afirmat că decizia Beijingului este „profund îngrijorătoare”.