Cannes: Guvernul francez îi acordă lui Cristian Mungiu titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor

Regizorul român Cristian Mungiu.
Regizorul român Cristian Mungiu. (Ian Gavan / Getty Images)

Regizorul Cristian Mungiu va primi distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez. Distincţia îi va fi înmânată de către ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, într-o ceremonie care va avea loc luni, la Cannes, de la ora 15.00.

În 2008, regizorul Cristian Mungiu a mai fost distins de Guvernul francez cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler.

cu un an mai devreme, regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu câştigase trofeul Palme d'Or de la Cannes, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre.

Regizorul şi scenaristul român a revenit la Cannes în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard.

În 2012, pelicula "După dealuri", de Cristian Mungiu, a primit la Cannes premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

Anul acesta, Cristian Mungiu face parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes (15 - 26 mai), al cărui preşedinte este Steven Spielberg.

Ambasadorul Franţei îi ia apărarea lui Cristian Mungiu: "Asimilarea lui cu un cerşetor este deplasată"

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Domnul Philippe Gustin, aflat într-o vizită în Ploieşti, a declarat vineri că parodierea regizorului român Cristian Mungiu, care a fost prezentat drept cerşetor în emisiunea franceză "Les Guignols de l'Info", a fost "complet deplasată”.

"Se întâmplă să-l cunosc personal pe Cristian Mungiu, pe care-l apreciez enorm. Este un regizor foarte talentat, recunoscut în România, recunoscut în Franţa şi recunoscut de Festivalul de la Cannes. Consider că asimilarea lui cu un cerşetor este complet deplasată şi, dincolo de această luare de poziţie deplasată, cred că trebuie să fim conştienţi şi să lucrăm pentru o mai bună imagine a României în Franţa. Acesta este unul dintre lucrurile pe care încerc să le fac în fiecare zi", a declarat Dl. Philippe Gustin.

Miercuri seară, în emisiunea de satiră cu marionete de pe Canal Plus, "Les Guignols de l'Info", marioneta care l-a "întrupat" pe compatriotul nostru îi cerea lui Spielberg, preşedintele juriului de la Cannes din 2013, o cameră de filmat, deoarece nu are bani să o cumpere singur şi explica situaţia groaznică în care se află, cu tatăl în închisoare, mama bolnavă şi el nevoit să aibă grijă de un bebeluş.

"Les Guignols de l'Info" realizează caricaturi ale celebrităţilor, lumii politice, şi parodii ale subiectelor de actualitate din mass-media, de interes pentru francezi. În cazul lui Mungiu, însă, linia despărţitoare dintre caricatură şi insultă s-a dovedit a fi fragilă şi mult prea uşor de trecut.

Salutăm poziţia luată în această problemă de Excelenta Sa, Domnul Philippe Gustin. Domnia Sa participă vineri la cea de-a şasea Conferinţă Politică a Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare, găzduită de oraşul Ploieşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură