Capacităţile uimitoare ale unei karatiste în vârstă de şapte ani (video)

Nu se întâlnesc prea des experţi de karate printre copii. În videoclipul alăturat, Mahiro prezintă Kanku Dai, o formă de karate avansat.
Mahiro
Mahiro (captura video)

La vârsta de şapte ani, Mahiro Takano are deja centura neagră. Mai mult, are gradul care îi permite să-i înveţe pe copiii de 10 ani. Printre altele, este sigură că va avea o carieră lungă şi respectabilă în competiţiile de karate.

Karate-do (空手道) este o artă marţială japoneză introdusă în Japonia (şi ulterior în lume) din Okinawa în 1922. În japoneză kara înseamnă gol, te înseamnă mână iar do înseamnă cale, rezultatul fiind calea mâinii goale. În karate se utilizează lovituri cu mâinile şi picioarele, blocaje, secerări, prize, proiectări, fiind un stil extern de luptă.

Toate stilurile folosesc două exerciţii de bază: kata (set de tehnici prestabilite mimând lupta cu adversari imaginari) şi kumite (lupta cu adversar real). În karate sportiv se organizează competiţii de kata şi de kumite.

Kanku Dai

Numele original era Kushanku şi vine de la Kung Siang Chun, creatorul său - un membru al unei misiuni diplomatice chineze în Japonia în timpul dinastiei Ming -, care era expert în box chinez.

Maestrul Funakoshi, căruia îi plăcea enorm acest kata, i-a schimbat numele în Kanku Dai pentru a se asigura că ar putea fu acceptat în timpul perioadei de război dintre China şi Japonia.

Kanku Dai (în japoneză "marea viziune a cerului") este numit astfel după primele mişcări de kata în care mâinile, din partea de jos, se ridică în partea de sus, ca atunci când soarele răsare.

Prin cele 60 de mişcări şi 112 tehnici ale acestui kata, ar trebui să se poată neutraliza atacurile făcute din opt direcţii.

Probabil părinţii lui Mahiro au dorit să se asigure că fiica lor are o armă în plus pentru a face faţă violenţelor tot mai numeroase la care sunt supuse femeile. Iar micuţa în acţiune chiar impresionează. Aici puteţi viziona un alt videoclip cu Mahiro la vârstă de 5 ani.