Caprele nu sunt "capre": un studiu demonstrează inteligenţa lor

(photos.com)

Un studiu efectuat de Universitatea Queen Mary arată modul în care aceste animale învaţă să rezolve sarcini complexe în mod rapid, contrazicând zicalele populare.

Caprele sunt mult mai inteligente şi perceptive decât s-a crezut până acum, potrivit unui nou studiu de la Universitatea Queen Mary din Londra, publicat în revista Frontiers in Zoology. Zicala "eşti prost ca o capră" ar trebui, prin urmare, să fie schimbată. Cercetările au arătat cum caprele învaţă să rezolve sarcini complexe în mod rapid şi îşi pot aminti lecţiile învăţate pe o perioadă de cel puţin zece luni. Caracteristica acestor animale este abilitatea remarcabilă şi bine-cunoscută de adaptare la medii dure.

Cercetătorii britanici au antrenat un grup de capre să preia alimente dintr-o cutie urmând o anumită secvenţă de acţiuni. Capacitatea specimenelor de a-şi aminti operaţiunea a fost testată timp de o lună, apoi experimentul a fost repetat cu zece luni mai târziu. Caprele au învăţat secvenţa în 12 lecţii şi a fost nevoie de mai puţin de două minute să şi-o amintească mai târziu.

"Viteza cu care caprele au finalizat sarcina, zece luni mai târziu, comparativ cu timpul necesar să o înveţe, arată că aceste animale posedă o memorie excelentă pe termen lung", au explicat autorii. Din studiile efectuate a reieşit o altă curiozitate: caprele preferă să înveţe singure, decât să înveţe prin observarea unui demonstrator.

Abilităţile individuale de învăţare şi memoria pe termen lung a caprelor sugerează că domesticirea nu a afectat abilitatea cognitivă a animalului. Poate acest lucru este în principal determinat de necesitatea de a se hrăni în mod eficient în medii dure, cu plante care sunt dificil de accesat şi procesat. Rezultatele experimentului ar putea de asemenea explica de ce caprele sunt atat de eficiente în colonizarea de medii noi, evidenţiază autorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură