Capsula Dragon aduce pe Pământ primul vin învechit în spaţiu: a petrecut 14 luni pe Staţia Spaţială Internaţională

12 sticle de vin Bordeaux, 320 de puieţi de viţă de vie şi şoareci vii fac parte din încărcătura pe care capsula Dragon a adus-o pe Pământ de la Staţia Spaţială Internaţională
Crew Dragon
Crew Dragon (NASA / SpaceX)

Dacă sunteţi în căutarea unui pahar de vin cu adevărat din afara lumii, atunci aţi putea avea noroc, deoarece SpaceX readuce pe Pământ prima ladă de vin „învechit în spaţiu”.

Capsula Dragon de la SpaceX, care a sosit la Staţia Spaţială Internaţională în cea de-a 21-a misiune de realimentare a NASA, s-a desprins cu succes de SSI marţi, 12 ianuarie, încărcată cu 4.400 de kilograme de experimente ştiinţifice şi alte încărcături.

Cele 12 sticle de vin Bordeaux care au petrecut 14 luni în microgravitaţie s-au întors pe Pământ, cu capsula Dragon de la Staţia Spaţială Internaţională, miercuri 13 ianuarie. Unele sticle vor fi deschise pentru o degustare exclusivă, în timp ce altele vor fi destinate cercetării, pentru a studia îmbătrânirea vinului în microgravitaţie. 320 de puieţi de viţă de vie, care au petrecut mai mult de un an pe orbită, vor fi, de asemenea, examinaţi pentru a evalua modul în care au rezistat radiaţiilor şi mediului cu gravitaţie redusă. Unul dintre obiectivele experimentului, condus de startup-ul luxemburghez Space Cargo Unlimited, este de a studia modul în care plantele s-au adaptat la stresul zborului spaţial. Acest lucru se datorează faptului că viţa de vie este afectată de schimbările climatice şi rezultatele experimentului ar putea ajuta la înţelegerea modului de cultivare a acesteia în cele mai dificile medii de pe Pământ.

Între cele două tone de încărcătură aduse pe Pământ există şi şoareci vii. Aceştia fac parte dintr-o cercetare care studiază funcţia arterelor, venelor şi structurilor limfatice din ochi şi modificările care apar în retină înainte şi după zborurile spaţiale.

Revenirea capsulei, care a avut loc prin scufundare în apele Golfului Mexic, largul coastei Florida, a încheiat o misiune de 38 de zile a cargoului Dragon, prima dintr-o versiune actualizată a capsulei construită de SpaceX care aprovizionează Staţia Spaţială pentru NASA. Noua capsulă care a revenit pe Pământ face parte din noua flotă de cargo Dragon 2, care înlocuieşte prima generaţie de cargo a companiei lui Elon Musk. Noile capsule derivă din naveta echipajului Crew Dragon şi sunt concepute pentru a ateriza prin scufundare în largul coastei Florida, mai aproape de baza forţelor aeriene americane din Cape Canaveral. Acest lucru permite livrarea mărfii la baza NASA în câteva ore de la recuperare.

Misiunile anterioare ale cargoului Dragon se încheiau cu scufundări în Oceanul Pacific şi, prin urmare, era nevoie de câteva zile pentru a transfera marfa din capsulă la baza NASA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură