Caravană de 9 mii de persoane din Honduras încearcă să ajungă în SUA [video]

Caravana de migranţi din Honduras se luptă cu forţele de ordine din Guatemala în Vado Hondo, 17 ianuarie 2021
Caravana de migranţi din Honduras se luptă cu forţele de ordine din Guatemala în Vado Hondo, 17 ianuarie 2021 (Johan Ordonez/AFP via Getty Images)

Soldaţii din Guatemala au blocat o parte a unei caravane de 9.000 de migranţi din Honduras pe 16 ianuarie, într-un punct nu departe de locul în care au intrat în ţară.

Caravana încearcă să ajungă la frontiera SUA.

Soldaţii, mulţi purtând căşti şi având scuturi şi bastoane, au format rânduri pe o autostradă din Chiquimula, lângă graniţa cu Honduras, pentru a bloca procesiunea migranţilor.

Agenţia de imigrare din Guatemala a distribuit un videoclip în care se arătau câteva sute de bărbaţi care se luptau cu soldaţii, împingându-se. În final, rândurile soldaţilor au fost rupte, iar migranţii au dat năvală, călcându-se în picioare.

Preşedintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a emis o declaraţie prin care solicită autorităţilor din Honduras „să limiteze ieşirea în masă a locuitorilor săi”. Pe 15 ianuarie migranţii au intrat în Guatemala în ciuda a peste 2.000 de poliţişti şi soldaţi desfăşuraţi la graniţă; majoritatea au intrat fără a arăta testul negativ al coronavirusului pe care îl cere Guatemala.

"Guvernul din Guatemala regretă această încălcare a suveranităţii naţionale şi solicită guvernelor din America Centrală să ia măsuri pentru a evita ameninţarea locuitorilor lor pe fondul urgenţei de sănătate cauzată de pandemie", a afirmat Giammattei în declaraţie.

Guatemala a înfiinţat aproape zece puncte de control pe autostrăzi şi ar putea începe să conducă mai mulţi migranţi înapoi către Honduras, aşa cum a făcut anterior, susţinând că aceştia prezintă un risc pentru ei şi pentru ceilalţi, călătorind în timpul pandemiei.

Guvernele din întreaga regiune au precizat că nu vor lăsa caravana să treacă.

Mexicul a continuat să desfăşoare mii de membri ai Gărzii Naţionale şi agenţi de imigrare la graniţa sudică, într-o demonstraţie de forţă menită să descurajeze trecerea caravanei în Mexic.

Vineri, migranţii au plecat în jurul orei 4 dimineaţa din San Pedro Sula, tineri şi familii întregi purtând copii adormiţi.

Înainte de marea breşă din 15 ianuarie, autorităţile guatemaleze au raportat că au ridicat doar grupuri mici de migranţi şi le-au întors la graniţă. Dar Guatemala ar putea începe să conducă mai mulţi migranţi înapoi în Honduras.

Pe 13 ianuarie, Conferinţa regională a 11 naţiuni privind migraţia „şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la expunerea migranţilor ilegali la situaţii de risc ridicat pentru sănătatea lor şi pentru viaţa lor, în primul rând în timpul urgenţei de sănătate”.

Pe 14 ianuarie, oficialii mexicani au afirmat că au discutat despre migraţie cu Joe Biden şi consilierul de securitate naţională, Jake Sullivan, şi au ridicat „posibilitatea implementării unui program de cooperare pentru dezvoltarea nordului Americii Centrale şi a sudului Mexicului, ca răspuns la criza economică generată de pandemie şi de uraganele recente din regiune”.

Când sute de locuitori din Honduras au încercat să formeze o caravană luna trecută, autorităţile i-au oprit înainte de a ajunge la graniţa cu Guatemala. Alte tentative de caravane formate anul trecut au fost dizolvate de autorităţile guatemaleze înainte de a ajunge în Mexic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe