Cărbune australian în valoare de jumătate de miliard de dolari ţinut în largul coastei chineze

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China
Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Cel puţin 50 de mineraliere mari încărcate cu cărbune australian, în valoare de 500 milioane USD, sunt ancorate în largul mai multor porturi chinezeşti, pe măsură ce războiul diplomatic între Canberra şi Beijing se intensifică, arată un material ZeroHedge.

Bloomberg, citând datele ale Kpler, a declarat că 66 de nave încărcate cu cărbune australian stau ancorate în largul coastei Chinei de peste o lună. Navele deţin în total 5,7 milioane de tone de cărbune şi au la bord aproximativ 1.000 de marinari.

Interdicţia asupra cărbunelui australian a apărut după ce Beijing-ul a început un război comercial unilateral, aplicând tarife mai multor mărfuri australiene anul acesta. Evoluţia a survenit după ce guvernul australian a îndrăznit să ceară Chinei să permită anchetarea independentă a originilor virusului Wuhan, care a generat pandemia la nivel internaţional, la începutul anului 2020.

Potrivit Braemar ACM Shipbroking, Beijingul a oprit importurile australiene de cărbune, navele fiind în imposibilitatea de a intra în vamă.

„Unele nave aşteaptă de luni de zile”, a spus Nick Ristic, un analist al Braemar, citat de Bloomberg.

Un raport recent al agentului de navigaţie a spus că unele dintre nave erau deviate de pe coasta Chinei către alte ţări, cum ar fi India sau Vietnam.

Peste războiul tarifar dintre China şi Australia au intervenit problemele financiare ale unui important extractor chinez de cărbune, care au generat probleme în sectorul minier chinez, astfel încât Beijing-ul se vede nevoit să susţină preţurile interne ale cărbunelui şi companiile miniere chineze aflate în dificultate.

Compania Wood Mackenzie a declarat că importurile lunare de cărbune ale Chinei au scăzut la un nivel record în ultimii zece ani.

China Daily, o publicaţie de stat care este controlată de regimul comunist de la Beijing şi este purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, a acuzat politicienii australieni şi mass-media că „inventează în mod constant minciuni cu privire la China şi care alimentează sinofobia".

"Unii australieni rău intenţionaţi au dat vina pe partea chineză, susţinând că măsurile de control ale Chinei asupra unor exporturi australiene sunt 'constrângeri economice' şi chiar acuză China că subminează legăturile economice". "Este ridicol şi zadarnic ca australienii să se victimizeze. Faptele vorbesc mai tare decât cuvintele". „Orice observator obiectiv poate vedea că singura care a subminat premisele politice şi economice pentru cooperarea cu Beijingul a fost Canberra”. - China Daily

Cu toate acestea, în ciuda comportamentului extrem de agresiv al Chinei la adresa Australiei, 15 ţări din regiunea Asia-Pacific, inclusiv India, Japonia şi Australia - presupuse membre ale QUAD alături de SUA - au semnat recent un acord comercial uriaş patronat de China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie