Cardinalul Zen: Acordul Papei cu China "anihilează" bisericile clandestine

Unul dintre cei mai respectaţi lideri ai Bisericii Catolice avertizează asupra trocului geopolitic apropiat.
Sala de conferinţe Papa Paul al VI-lea, Vatican
Sala de conferinţe Papa Paul al VI-lea, Vatican (Captură Youtube)

"Nu există niciun iad în care sufletele păcătoşilor sunt condamnate să sufere pentru eternitate", declara recent Papa Francisc. Cu toate acestea, Pontiful creează unul pentru propriii enoriaşi din China, afirmă unul dintre cei mai veneraţi cardinali romano-catolici din lumea răsăriteană.

Cardinalul Joseph Zen, episcopul emerit al Hong Kongului, un om care a ţinut aprinsă credinţa catolicilor în faţa barbariei comunismului chinez, a denunţat acordul Papei Francis de concilire şi adaptare la dorinţa Chinei de a controla Biserica prin alegerea conducerii Bisericii de către oficialii atei ai regimului comunist.

Într-un interviu acordat reţelei catolice de televiziune EWTN din SUA, Zen a afirmat: "Vor să anihileze biserica clandestină".

Sub dictatorul Mao Tsedun, Biserica Romano Catolică a refuzat să permită numirea episcopilor săi de către Partidul Comunist (ateu) şi ca urmare a devenit interzisă în China, intrând în clandestinitate. Regimul comunist a creat în scurt timp o proprie Biserică Catolică, numită "Patriotică", pentru a menţine aparenţa respectării credinţelor religioase. Noua biserică este complet controlată de către Partid şi nu recunoaşte autoritatea papală.

În apărarea pactului pe care Vaticanul se pregăteşte să-l încheie cu China, unul dintre susţinătorii papei, episcopul Sanchez Sorondo, a afirmat recent că regimul totalitar chinez de astăzi exemplifică cel mai bine doctrina socială a Bisericii Catolice între guvernele lumii.

"Vă rog, lăsaţi-l în pace, a spus cardinalul Zen despre acel comentariu. "Nu trebuie să pierdem timpul să vorbim despre acest lucru ... care a făcut toată lumea să râdă, bine? E de râs".

Însă Joseph Zen nu râde de efectele acordului dintre Vatican şi Beijing. "Ei îi împing (pe enoriaşii bisericilor clandestine) în cuşcă", a precizat el. "Asta este teribil".

Zen, care a predicat timp de şapte ani în biserica oficială, aprobată de stat, a comentat această experienţă directă: "Ştiu că acea biserică este complet înrobită guvernului".

Într-o postare din decembrie, Zen nota că autorităţile chineze au demontat crucile de pe multe biserici şi se întreba dacă Vaticanul avea cunoştinţă despre evoluţia respectivă. El a susţinut că, în realitate, acest acord a însemnat predarea Bisericii Catolice din China "unui regim ateu".

Eforturile diplomatice ale Vaticanului de a ajunge la o înţelegere cu guvernul chinez ar transforma episcopii clandestini catolici în oficiali guvernamentali care nu-şi pot "păstori în mod corespunzător turma", a spus Zen.

"Mai bine fără vreo înţelegere decât cu una rea", a adăugat el.

Zen a notat că politica Vaticanului sub Papa Francisc a făcut biserica catolică clandestină din China "mult mai slabă decât înainte". Acest lucru dăunează puterii de negociere, deoarece "dintr-o poziţie slabă nu puteţi obţine nimic în negociere", a declarat el luna trecută.

În timp ce susţinătorii catolici ai acordului cu Beijingul îl justifică pe motiv că ar fi necesar pentru a contribui la păstrarea ierarhiei în China, cardinalul Zen a invocat exemplul Europei Centrale sub comunism. Astfel de acorduri evită numirea episcopilor care se opun în mod sistematic guvernului, dar, a spus el, presupune numirea oportuniştilor care se supun guvernului.