Cargoul spaţial rusesc Progress, în drum spre Pământ, “a ars” deasupra Oceanului Pacific

Un cargou spaţial rusesc Progress (dr) în timpul unei misiuni de livrare de provizii către Staţia Spaţială Internaţională.
Un cargou spaţial rusesc Progress (dr) în timpul unei misiuni de livrare de provizii către Staţia Spaţială Internaţională. (Captură Foto)

Vehiculul spaţial de tip cargo Progress 59 s-a dezintegrat integral în atmosfera terestră, într-o zonă aflată deasupra Oceanului Pacific, la o săptămână după o încercare eşuată de a aproviziona Staţia Spaţială Internaţională (SSI), a anunţat vineri agenţia spaţială rusă Roscosmos.

Capsula, încărcată cu peste 3 tone de alimente, combustibil şi alte provizii pentru echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a căzut de pe orbită la ora 5:04 a.m., ora Moscovei, a susţinut Roscosmos în declaraţia sa.

Era de aşteptat ca cea mai mare parte a cargoului spaţial să ardă în timpul “călătoriei” cu viteză mare prin atmosferă, dar bucăţi mici ale structurii puteau să reziste şi să cadă în apa oceanului, susţine Reuters.

“Doar câteva bucăţi mici de elemente structurale ar fi putut să ajungă pe suprafaţa planetei”, a susţinut Roscosmos într-o declaraţie anterioară publicată joi – un lucru similar care se întâmplă la finalul misiunilor de rutină ce folosesc cargourile de tip Progress.

Progress 59 a fost lansat cu succes de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în dimineaţa zilei de 28 aprilie cu ajutorul rachetei Soyuz, dar probleme nespecificate de sistem au apărut pe prima sa orbită. Cargoul nu a mai ajuns la Staţia Spaţială Internaţională – un laborator de cercetare în valoare de 100 de miliarde USD care zboară la aproximativ 418 km deasupra Pământului.

Controlorii de la sol au pierdut contactul cu cargoul Progress la scurt timp după ce acesta s-a separat de racheta Soyuz, la aproximativ 9 minute după lansare.

Roscosmos a declarat că în prezent are loc o investigaţie asupra misiunii eşuate. Rusia a lansat 62 de cargouri Progress către Staţia Spaţială Internaţională pentru a livra diverse încărcături, şi dintre acestea numai două au eşuat în misiunile lor.

Distrugerea vehiculului cargo, care a costat aproape o jumătate de miliard de euro, reprezintă o nouă lovitură pentru sectorul spaţial rusesc, un domeniu strategic aflat în colimatorul Kremlinului din cauza eşecurilor înregistrate în ultimii ani.

Eşecul acestei misiuni nu pune însă în pericol echipajul de pe ISS, care dispune de rezerve de hrană şi oxigen pentru mai multe luni. O capsulă spaţială Dragon, construită de compania americană SpaceX cu rolul de a aproviziona ISS, va fi lansată cel mai devreme pe 19 iunie, susţine Mediafax.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.