Carnagiu pe piaţa de obligaţiuni chineze

Bursa din Jiujiang, China.
Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)

Obligaţiunile firmelor imobiliare chineze au fost lovite de un alt val de probleme, luni, deoarece Evergrande a eşuat să onoreze cea de-a treia rundă de plăţi pentru obligaţiuni (offshore) - din ultimele trei săptămâni - iar compania rivală Modern Land a început şi ea să manifeste probleme cu termenele de plată, transmite site-ul Zerohedge.

După ce a suferit deja cea mai rapidă scădere înregistrată, pieţele chineze de obligaţiuni junk - unde domină societăţile emitente imobiliare - au fost stresate din nou de temeri cu privire la contagiunea cu răspândire rapidă în sectorul de 5 trilioane de dolari, care reprezintă o parte considerabilă (aproape o treime) a economiei chineze.

Între timp, deţinătorii de obligaţiuni offshore ale companiei Evergrande Group încă mai aşteaptă plata dobânzilor - data limită a fost luni, ora Asiei, a informat Reuters citând surse.

Cu o săptămână în urmă un alt dezvoltator - Fantasia - i-a şocat pe deţinătorii de obligaţiuni cu un anunţ surpriză, afirmând că are probleme cu lichiditatea, la doar câteva săptămâni după ce susţinuse că nu sunt probleme cu lichiditatea. Anunţul a generat o cădere a obligaţiunilor sale de la 1 USD la 74 de cenţi în câteva secunde.

Alte semne de stres au inclus rivalul mai mic Modern Land, care le-a cerut investitorilor să amâne cu trei luni o plată a obligaţiunilor de 250 de milioane de dolari, care se matura parţial pe 25 octombrie, „pentru a evita orice potenţială problemă de plată”. Nu era de acceptat acest lucru, iar obligaţiunile Modern Land din aprilie 2023 au scăzut cu peste 50% până la 30 de cenţi în ziua respectivă.

O altă companie, Xinyuan Real Estate, a propus să plătească doar 5% din capital la obligaţiunile scadente pe 15 octombrie şi să schimbe datoria pentru obligaţiuni în 2023.

Fitch Ratings a numit credit swap afectat, retrogradând firma la C. Cele două companii sunt relativ mici: Modern Land şi Xinyuan au 1,35 miliarde de dolari şi, respectiv, 760 milioane de dolari în obligaţiuni în dolari, conform datelor compilate de Bloomberg. În comparaţie, Evergrande are 19,2 miliarde de dolari.

„Riscul de contagiune al Evergrande se răspândeşte acum la alţi emitenţi şi sectoare”, au spus analiştii JP Morgan.

"Credem că factorii de decizie politică au toleranţă zero pentru apariţia riscului sistemic şi îşi propun să menţină o piaţă imobiliară stabilă, iar sprijinul politic ar putea să apară în viitor, dacă deteriorarea nivelului activităţii imobiliare se va înrăutăţi", a declarat şeful Goldman pentru Asia Credit, Kenneth Ho.

Primul semn al unui sprijin acordat de autorităţi a apărut în Harbin, capitala provinciei Heilongjiang de nord-est, care a devenit unul dintre primele oraşe chineze care au anunţat măsuri de sprijinire a dezvoltatorilor imobiliari şi a proiectelor acestora.

Potrivit unui raport de pe un site web administrat de Harbin Daily, oraşul va oferi subvenţii pentru achiziţionarea de case - în valoare de până la 100.000 de yuani - celor care îndeplinesc anumite cerinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie